Трилионният връх на Amazon не можа да задържи индексите на зелена територия

Силни загуби и на европейските пазари

Трилионният връх на Amazon не можа да задържи индексите на зелена територия
512 ~ 3 мин. четене
Първият ден на търговия за септември приключи с понижения за американските фондови борси на фона на продължаващата несигурност около търговските отношения на САЩ с Канада и Китай. По време на сесията Dow Jones изоставаше с над 150 пункта, но в късните часове успя да заличи част от загубите, финиширайки 12 пункта по-ниско от нивото си на отваряне. Широкият S&P500 и технологичният NASDAQ приключиха с по 0.2% понижение, като акцентът падна върху Amazon, която стана втората щатска компания с пазарна капитализация от над 1 трилион долара. 

Опасенията от нови финансови сътресения в развиващите се страни, както и ескалиране на търговския конфликт между САЩ и Китай, доведоха до нов ден със силни загуби за европейските пазари. Френският САС40 поведе губещите с понижение от 1.17%, следван от немския DAX с 1.10% и паневропейския Stoxx600 с изоставане от 0.68%.

Най-слабо представяне регистрираха секторите на основните суровини и автомобилостроенето. Интересът на инвеститорите беше привлечен и от разразилия се скандал с датската Danske Bank, след като независимо разследване на Financial Times уличи естонския ѝ клон в изпирането на над 30 млрд. долара за клиенти от Русия.

Акцентите днес

Основен лихвен процент - Канада

В сряда в 17:00 часа българско време Централната банка на Канада се очаква да оповести решението си относно нивото на основния лихвен процент в страната. Очакванията към момента са банката да вземе предвид несигурността около търговските отношения със САЩ и да не предприеме нови агресивни мерки по затягане на паричната си политика, задържайки  основната лихвена ставка непроменена от текущите 1.50%. Прогнозите на анализаторите относно следващото покачване на лихвите остават раздвоени – голяма част очакват то да се случи на заседанието през месец октомври, докато останалите прогнозират да няма нови повишения до средата на 2019 г.

Инструменти на фокус

Danske Bank A/S - Седмична

Разразилият се скандал около естонския клон на датската банка потопи акцията ѝ с над 6% през изминалата търговска сесия. Погледнато от техническа перспектива може да забележим, че на седмична графика цената образува двойно дъно, което съвпада със силна подкрепа, формирана в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Ако акцията успее да се задържи над 170 датски крони, може да се потърси покупка с цел средносрочно възстановяване на загубите, но пробив под това ниво вероятно значително ще задълбочи поевтиняването.

AUD/USD – Дневна

След като Централната банка на Австралия очаквано взе решение да не променя основния лихвен процент в страната, AUD/USD успя да се задържи над вътрешната тренд линия в дългосрочно оформения низходящ трендови канал. При формиране на бичи сигнал, покупка с цел тест на горната му граница ще бъде оправдана, но пробив под ниво 0.7150 вероятно ще задълбочи поевтиняването на австралийския долар до цена от 0.70.

XAG/USD - Седмична

Цената на среброто категорично проби подкрепата около $15.50 за тройунция и в момента се намира на над 2.5-годишно дъно, доближавайки границата от $14. На седмична база можем да забележим, че в края на 2015 година котировките на ценния метал са били идентични, но след подкрепа от пазара е последвало и рекордно поскъпване. Преди вход в позиция е желателно да се изчака тест на ниво $13.50, като неуспешен пробив разкрива добра възможност за покупка.

NASDAQ-100 - Дневна

Въпреки че през изминалата сесия се отдалечи от историческия си връх, технологичният щатски индекс продължава да се намира в силен възходящ тренд от началото на месец април. Очакваме в близките дни да се формира поредната краткосрочна корекция, която да бъде ограничена от устойчивата до момента тренд линия около 7 500 пункта. В случай, че индексът пробие тази граница, може да се потърси задълбочаване на понижението до 7 000 пункта.
Подкрепи Economic.bg