Трима български готвачи ще участват в най-престижното кулинарно състезание „Bocuse d’Or“

Те ще се борят за класиране в Топ 10 на еврофинала в Торино

Трима български готвачи ще участват в най-престижното кулинарно състезание „Bocuse d’Or“

Снимка: Българският Bocuse d’Or отбор

4889 ~ 2 мин. четене

Български отбор ще се състезава в европейските финали на най-престижното състезание за шеф готвачи в света „Bocuse d’Or“, в конкуренция с още 18 готвачи от различни страни на 11 и 12 юни в Торино. Участниците, които ще представят България, са победителите в българския финал на състезанието – Никола Николов, шеф готвач в женевския Restaurant de l’Hotel de Ville, Христо Фильов от екипа на хотел Матинела София и треньорът им Веселин Калев, главен готвач на хотел Рила в Боровец. Българският Bocuse d’Or отбор се грижи за екипировката си


Тримата български готвачи спечелиха в края на 2017 г. националната квалификация Bocuse d’Or България, която се организира от асоциация на професионалните готвачи и МЕТРО, в рамките на изложението за храни СИХРЕ.

Първите 10 участници от състезанието ще се класират за финала на кулинарния Олимп, който ще се проведе през 2019 г. във френския град Лион, родното място на неговия създател – легендарният френски готвач Пол Бокюз.

В Торино ще се проведе и европейската квалификация за Coupe du Monde de la Patisserie, световното първенство по сладкарство, за което пътува и един от най-добрите ни сладкари Алекс Иванчев.Българите в Торино oт ляво на дясно: Алекс Иванчев, сладкар, участник в Coupe du Monde de la Patisseri. Участниците в Bocuse d’Or - Христо Фильов, помощник, Никола Николов, претендент, Андре Токев , президент на Bocuse d’Or България, Веселин Калев, треньор


Българите ще имат 5 часа и 35 минути, за да приготвят предястие и ястие от висшата кухня с множество сложни елементи по строго определен регламент и с предварително зададени основни продукти. Готвачите ще трябва да представят две различни ястия за 14-членното жури с местни продукти – телешко филе от Пиемонт, ориз от локалния сорт Сант Андреа и сирене от областта Кунео.

Bocuse d’Or е най-престижният конкурс за висша кулинария в света, основан през 1987 г. от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз. Никола Николов и неговият екип ще участват в състезанието благодарение на финансовата подкрепа на МЕТРО България. Компанията ще отдели 5% от непромоционалните продажби на продуктите си от собствена марка METRO Professional за периода 1 - 31 май. Отборът вече тренира в модерната база на МЕТРО Академия. С националните ни състезатели пътува и агитка от професионални готвачи и фенове, за чийто транпосрт и настаняване компанията също е поела грижа.


Новата марка METRO Professional предлага професионални решения за кухнята и хотела и осигурява богат набор от готварски аксесоари, кухненски уреди и хотелски принадлежности за професионалните шеф готвачи.( Вижте повече тук.)

Коментари: 0