„Трудният“ iPhone X удари резултатите на Foxconn

Печалбата на тайванската компания е паднала до 700 млн. долара през третото тримесечие

„Трудният“ iPhone X удари резултатите на Foxconn
Тайванската Foxconn, която сглобява продуктите на Apple, отчита 39% спад в печалбата през третото тримесечие. Резултатът е доста по-лош от очакваното, а причината се крие в затрудненията, които компанията изпитва при производството на iPhone X. Юбилейният смартфон и новите функции в него сблъска производителите с истинско предизвикателство – от лицевото разпознаване до дисплеят „от край до край“.

Надеждите на тайванската компания са свързани с голямото търсене от страна на потребителите. След като бъдат решение настоящите проблеми, продажбите трябва да компенсират загубите и през следващите тримесечия да има подобрение при финансовите резултати на Foxconn.

Най-големият световен производител на електроника обяви днес, че печалбата му за третото тримесечие е паднала до 700 млн. долара, което е с 42% под средната оценка на анализаторите, до които Reuters се е допитал предварително. Това е първият тримесечен спад на Foxconn за изминалата година и най-голямата от 2009 г. насам.

"Мисля, че през четвъртото тримесечие ще видим възстановяване, защото потреблението ще се повиши, като се има предвид засиления интерес към iPhone", коментира анализаторът на Daiwa Кайли Хуанг. Според него през ноември-декември ситуацията ще се подобри, което ще се отрази на резултатите за четвъртото тримесечие.

Някои анализатори смятат, че негативните резултати се дължат и на други фактори като по-скъпия юан и по-високите разходи за труд за периода. Вина се приписва и на късния старт на на продажбите на iPhone X. Въпреки че iPhone 8 излезе през септември, потребителите изчакват с покупката, за да видят и юбилейния модел.
Коментари: 0