Тръмп напусна болницата и се върна в Белия дом

Американският президент си свали маската и призова хората да излязат и да не се страхуват от коронавируса

Тръмп напусна болницата и се върна в Белия дом

Снимка: БТА

2864 ~ 2 мин. четене

Президентът Доналд Тръмп каза на американците „да излязат“ и да не се страхуват от COVID-19, след като самият той се върна в Белия дом в понеделник след тридневен престой в болница. Тръмп ще продължи лечението си в домашни услови, съобщава Reuters.

Запитан как се чувства при пристигането си в Белия дом, Тръмп каза: „Истински добре“, според информация от журналист, отразяващ връщането му от името на други медии.

Тръмп носеше маска, докато напускаше хеликоптера, който го върна от военната болница извън Вашингтон, и се изкачваше по стълбите на Белия дом. Но тогава той махна маската си и позира за снимки, отдавайки чест и давайки знаци с палеца.

След това се обърна, за да влезе в Белия дом, а маската му все още беше в джоба, показаха телевизионни кадри.

Тръмп преодоля болестта, която уби повече от 1 милион души по целия свят и над 209 000 само в Съединените щати - най-високият брой на смъртните случаи в една държава.

Републиканският президент, който се кандидатира за преизбиране срещу демократа Джо Байдън на изборите на 3 ноември, бе приет в медицинския център „Уолтър Рийд“ в петък, след като бе диагностициран с болестта, причинена от новия коронавирус.

„Не позволявайте да ви доминира. Не се страхувайте от това“, каза Тръмп в записано видео съобщение. „Връщаме се, връщаме се на работа. Ще бъдем отпред. ... Не позволявайте да доминира в живота ви. Излезте, бъдете внимателни.“

Тръмп многократно се е надсмивал на насоките за социално дистанциране, предназначени да ограничат разпространението на вируса. Освен това той се подигра на Байдън по време на президентския дебат миналия вторник, че носи маска на събития, дори когато е далеч от другите.

Макар да не беше ясно дали Байдън е гледал последното видео на Тръмп, демократът, който води в националните социологически проучвания, подчерта сериозността на заболяването и подчерта важността на носенето на маски.

„Надявам се, че президентът - след като е преживял това, което е преживял и се радвам, че изглежда доста добре - ще предаде правилния урок на американския народ. Маските имат значение“, каза Байдън пред NBC News в Маями.

74-годишният Тръмп не е имал температура от повече от 72 часа и нивата на кислород в него са нормални, съобщи неговият медицински екип пред репортери в болницата, където е лекуван. Лекарите обаче отказаха да обсъждат каквито и да са поражения от болестта върху белите му дробове или да разкрият кога Тръмп за последен път е бил отрицателен за коронавирус.

Подкрепи Economic.bg