Цените на петрола падат с над 1%

Лоши икономически перспективи и високият добив в САЩ оказват натиск върху стойността на суровината

Цените на петрола падат с над 1%

Снимка: Pixabay

Цените на петрола падат с повече от един процент в ранната европейска търговия днес, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера предупреди за бъдещо забавяне на европейската икономика. Към това се добавят и последните данни за китайската външна търговия, които показват спад ри вноса и износа през февруари.

Увеличеното производство на петрол в САЩ също оказва натиск върху борсовите цени.

Сорт Брент се търгува със спад от 1.3% до 65.4 долара за барел. Американският лек суров петрол потъна с 1% и към 11 ч. българско време се търгува за 56 долара за барел.

Вчера председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че европейската икономика е в „период на продължаващо отслабване и всепроникваща несигурност“. Икономическата слабост на Европа идва, когато растежът в Азия също се забавя.

Засега обемът на търсене на петрол се запазва, особено в Китай, където вносът на суров петрол остава над 10 млн. барела на ден. Въпреки това забавянето на икономическия растеж в определен момент вероятно ще намали търсенето на горива, което ще доведе до допълнителен натиск върху цените.

През февруари китайският износ, деноминиран в долари, е паднал с 21% спрямо предходната година. Това е най-големият спад от три години насам и далеч по-лош от очакванията на анализаторите. Вносът в същото време е намалял с 5.2%, показват официалните данни, цитирани от Reuters.

Инвестиционната банка Jefferies прогнозира, че ръстът на производството в САЩ до голяма степен се подхранва от шистовия добив, който пък се подхранва от все по-големите инвестиции, в които все по-сериозно се включват Exxon Mobil и Chevron. Основните компании въвеждат мащаба, стабилните капиталови инвестиции и науката в играта и ще вдигнат допълнително добива, което пък може да ограничи повишаването на цените на петрола, заявиха от американската банка.

Износът на суров петрол от САЩ също гони нови рекорди, достигайки 3.6 млн. барела на ден през февруари - повече от някои членовете на ОПЕК като Обединените арабски емирства, Кувейт и Иран.

Съединените щати скоро ще изнасят повече петрол и деривати, отколкото Саудитска Арабия, обяви тази седмица консултантската компания Rystad Energy. Кралство Саудитска Арабия в момента изнася около 7 млн. барела суров петрол плюс около 2 млн. барела на ден NGL и петролни продукти. За сравнение, САЩ изнасят приблизително 3 млн. барела суров петрол и 5 милиона барела  NGL и нефтопродукти, казват от там.
Коментари: 0