Цените на петрола продължават да падат и днес

Инвеститорите са притеснени от нарастващия брой нови случаи с Covid-19 в САЩ, където потреблението на гориво е най-голямо

Цените на петрола продължават да падат и днес

Снимка: Pixabay

1400 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола падат и днес, добавяйки допълнителни загуби към вчерашната негативна сесия. Инвеститорите се притесняват, че ще има нови блокади вследствие на скока в новите случаи на коронавирус в Съединените щати и на други места, а това вероятно ще намали търсенето на гориво.

Сорт Брент се понижи с 0.6% до 42.10 долара за барел, след като в четвъртък падна с над 2%. Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с 0.8% до 39.29 долара за барел след спад от 3% в предишната сесия.

Брент върви към седмичен спад от близо 2%, а WTI - от над 3%.

Въпреки че много анализатори очакват икономиките и търсенето на гориво да се възстановят от срива по време на първата вълна на пандемията, рекордното ежедневно нарастване на коронавирусните инфекции в Съединените щати, най-големият потребител на петрол в света, предизвика опасения относно темповете на възстановяване.

„Не очаквам, че много търговци на петрол ще пуснат значителни оферти на пазара днес, предполагайки, че цените могат да продължат да се свиват през уикенда“, казва Стивън Инес, главен стратег на световните пазари в AxiCorp.

Повече от 60 500 нови случая на COVID-19 бяха съобщени в Съединените щати в четвъртък, постигайки дневен рекорд, като американците бяха призовани да вземат нови предпазни мерки.

В Австралия правителството в петък ще обмисли намаляване на броя на гражданите, на които е разрешено да се върнат в страната от чужбина, след като властите разпоредиха ново блокиране на втория по големина град в страната - Мелбърн.

Запасите от петрол също остават големи поради намаленото търсене на бензин, дизел и други горива по време на първоначалната епидемия. Повишението е с близо 6 млн. барела през миналата седмица, след като анализаторите прогнозираха спад от малко повече от половината.

Подкрепи Economic.bg