Цените на свинското месо с рекорден скок
На българския пазар се внася по-евтино месо предимно от Испания

© ECONOMIC.BG / pixabay
Цените на свинското месо в България отчетоха десетгодишен връх. В момента килограм свинско на едро надхвърля 10 лв. , а цените на дребно достигат до 13 лв. на килограм. Спрямо година по-рано стойностите, на които се продава това месо са с 30% по-големи, съобщава „Нова телевизия“.
Причината за по-високите цени на свинското месо според производители и търговци е Африканската чума по свинете (АЧС) , която доведе до унищожаване на 1/5 от прасетата у нас.
На българския пазар се внася по-евтино месо предимно от Испания. От Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) заявиха: „По традиция българското месо е по-скъпо. В ситуация на намаляване на стадото се наблюдава още по-голямо покачване на цените. Испанското месо в България се продава за около 7 лв. за килограм“.
Африканската чума удари не само родното производство, но и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко потребители си купуват от по-скъпото свинско.
Опасенията на производители и търговци са, че в следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, докато стадата напълно се възстановят.