Ценовият контрол и цензурата отпаднаха окончателно от извънредния закон

БДП и ГЕРБ се обиждаха на комунисти и никой не пое вина за скандалните текстове, одобрени миналата седмица

Ценовият контрол и цензурата отпаднаха окончателно от извънредния закон

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

4151 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

След повече от три часа дебати в пленарната зала, голяма чат от които политически изказвания и почти нищо по същество, депутатите отхвърлиха разпоредбите в Закона за извънредното положение, които налагаха ценови контрол и даваха право да се наказват хора и фирми за „невярна“ информация. И макар всички депутати от трибуната да съжалиха публично, че въобще са одобрили първоначално тези мерки, до прегласуването нямаше да се стигне, ако президентът Румен Радев не беше наложил вето на текстовете.

Както и миналата седмица, когато извънредният закон беше приет на второ четене в зала, и сега поправките бяха приети с абсолютно мнозинство – 184 гласа „За“, от 184 гласували.

По време на дебатите се стигна до остри реплики между ГЕРБ и БСП, в които народните представители се обиждаха на комунисти и прехвърляха вината за приетите миналата седмица спортни поправки на другите.

Вчера стана ясно, че ценовият контрол е приет от ГЕРБ по настояване на БСП, тъй като в противен случай е можело да не бъде приет закона като цяло. Да се преследват „неверните“ информации пък беше предложено от „патриотите“, макар че никой не знае как се определя една информация като невярна, при положение, че когато става въпрос за коронавируса Covid-19, учените все още не са на едно мнение и има множество спекулации около вируса.

Коментари: 0