ЦИК обявява днес окончателните данни от вота

Образувани са 9 досъдебни производства за купуване на гласове на изборите

ЦИК обявява днес окончателните данни от вота

Снимка: Economic.bg/Десислава Веселинова

192 ~ 1 мин. четене
Централната избирателна комисия ще обяви до края на деня окончателните резултати от гласуването на изборите за президент, вицепрезидент и референдума. 

Прокуратурата е образувала 9 досъдебни производства и 130 предварителни проверки в цялата страна  по време на провеждане на изборите за президент и вицепрезидент и референдума. 

Към момента са обработени 99% от протоколите. Данните показват, че за Румен Радев са гласували 25,5%. За Цецка Цачева са дали гласа си 21,9%, а за Красимир Каракачанов - 15,4. След е Веселин Марешки с 10,8% подкрепа, следван от Пламен Орешарски (6,5%) и Трайчо Трайков (5,8%). Избирателната активност при тези данни е 55,94%, сочат данни на ЦИК. 

Очаква се финалните резултати да станат ясни днес следобяд. Резултатите от страната показват сериозна преднина на Румен Радев. Той води в 21 града, сред които Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора и София.

Кандидатът на ГЕРБ има преднина в Благоевград, Бургас, Силистра, Шумен и голяма подкрепа извън страната. Изборът на българите в Турция е Цецка Цачева и Пламен Орешарски при 80% обработени протоколи. 

Двамата кандидати, които отиват на балотаж, на втори тур ще бъдат със същите номера. Квадратчето "Не подкрепям никого" се запазва в  бюлетината. 

До този момент все още не е ясно дали референдумът е събрал достатъчно гласове, за да стане задължителен за изпълнение. По последни данни подкрепата за него е 2 385 273 гласа при 99% обработени гласове. 
Подкрепи Economic.bg