Турция навлиза в „мрачна ера“ с новия закон за социалните медии

Огромното мнозинство от основните медии в страната попадна под контрола на правителството през последното десетилетие

Турция навлиза в „мрачна ера“ с новия закон за социалните медии

Снимка: Pixabay

Турският парламент ратифицира законопроект, който регулира социалните медии, с които цели да засили цензурата и да ограничи свободата на изразяване в страната. Той беше предложен от управляващата партия и ще бъде приет до края на тази седмица. 

 

Доставчиците на социални мрежи ще имат 48 часа да отговорят на искания за премахване на обидно съдържание. Доставчиците също така ще предприемат необходимите мерки за съхраняване на данни за потребителите в Турция вътре в страната.

Според новия закон чуждестранните доставчици на социални мрежи, които имат повече от 1 милион посетители ежедневно в Турция, ще трябва да назначат поне един представител в страната. Информацията за контакт на това лице трябва бъде включена в уебсайта по начин, който е очевиден и лесен за достъп.

За да се насърчи спазването на новите разпоредби в закона са предвидени и глоби, ако не се спазват. Преди това глобите бяха между 10 000 - 100 000 турски лири (1500 - 15 000 долара), но сега сумата ще бъде между 1 милион - 10 милиона лири (146 165 – 1 461 650 долара).

В началото на юли президентът Реджеп Тайип Ердоган умуваше дали да регулира това, което той определи като "аморални социални медии", след обиди, отправени към дъщеря му и зет му.

Тъй като огромното мнозинство от основните медии в страната попадна под контрола на правителството през последното десетилетие, турците се насочиха към социалните медии и по-малките онлайн сайтове за критични гласове и независими новини.

Но турците вече са силно контролирани и там, и много от тях са обвинени в обиди към Ердоган или неговите министри. „Социалните медии са спасителна линия... за достъп до новини, така че този закон сигнализира за нова мрачна ера на онлайн цензурата“, заяви Том Портоуз, заместник-директор на Human Rights Watch. Това би навредило на свободата на словото в Турция „там, където се изгражда автокрация чрез заглушаване на медиите и всички критични гласове“, добави той.

Говорител на Върховния комисар на ООН за правата на човека заяви, че проектозаконът „ще даде на държавата мощни инструменти за утвърждаване на още по-голям контрол върху медийния пейзаж“.

Коментари: 0