Турция окончателно загуби Volkswagen по политически причини

Компанията е отменила плановете си за нов завод в страната в писмо до министъра на промишлеността

Турция окончателно загуби Volkswagen по политически причини

Снимка: БТА

Volkswagen окончателно е отменила плановете си за производствен завод в Турция, става ясно от писмо на изпълнителния директор на компанията Херберт Дийс, което днес бе цитирано от министъра на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк.

За решението на компанията се знаеше още от лятото на 2020 г., но тогава то излезе само в местни медии и не беше официално обявено на сайта. През юли се появи информация, че Volkswagen Group се отказва от плановете за нов завод в турската провинция Маниса в западната част на Турция. Официалната причина за отмяната на инвестицията от 1 млрд. евро беше ниското търсене поради пандемията от коронавируса.

Миналия месец главният изпълнителен директор на германския автомобилен гигант заяви в интервю за WirtschaftsWoche, че компанията се е отказала от плановете си да открие нова фабрика в Турция поради политически причини. Дийс заяви, че работният съвет на Volkswagen е застанал срещу завода в Турция и че акционерите имат притеснения относно политическия климат в страната. Варанк днес потвърди, че решенето на гиганта е политически мотивирано. 

Volkswagen призна, че „заблуждава инвеститорите си с политически решения“, каза днес Варанк, добавяйки, че Турция е уверена в своя проект за местна марка автомобили.

Според писмото на Дийс компанията се е отказала от всички инвестиционни проекти и е решила да актуализира сегашните си съоръжения.

Нашите врати са отворени за инвеститори“, добави Варанк.

Той каза, че турските власти призовават мениджмънта на Volkswagen да постигнат икономическо, а не политическо решение.

Според Варанк сега ще загуби компанията, а не Турция.

Германският автомобилен гигант създаде местна фирма в Турция през октомври 2019 г. с капитал от 943.5 млн. турски лири (164.5 милиона долара) за проектиране, производство, сглобяване, продажба, внос и износ на автомобили, камиони и всякакви моторни и транспортни превозни средства и техните части и компоненти. Той обаче подаде молба за ликвидация миналия декември.

Коментари: 0