Турската Pehlivan – по-добра от Tesla?

Максималната скорост на возилото ще е 110 км в час

Турската Pehlivan – по-добра от Tesla?

Турция разработва електрически автомобил, който ще бъде по-добър от продуктите на Tesla. Той ще носи името Pehlivan, което се превежда като „борец”. Това заяви министърът на промишлеността и технологиите на страната Фикри Ъшък пред вестник Hurriyet Daily News.

"Нашата кола ще бъде по-добра и по-безопасна от Tesla. Докато те се нуждаят от станции за зареждане, ние ще интегрираме зарядната станция в колата", твърди министърът.

Въпросната система ще представлява двигател с вътрешно горене, който служи като генератор на електрически ток т.е. като един вид самозареждащ се хибрид. Производството на двигателя с вътрешно горене за турската електрическа кола ще започне след година и половина. Въпросният агрегат-генератор ще е бензинов, с два цилиндъра и обем от един литър.

Максималната скорост на возилото ще е 110 км в час. Pehlivan ElekTrak може да мине 120 км с пълни батерии, които са с капацитет 3 квтч. Екипът от 20 студенти от Тракийския университет е разработил колата с тегло от едва 240 кг. Автомобилът е дълъг 4 метра и е двуместен.

Моделът Pehlivan е спонсориран от турското правителство, като колата е разработена съвместно с изследователския институт TUBITAK. Един електрически автомобил вече направи обиколка в Сърбия, Босна, Черна гора и съвсем скоро ще дойде и в България.

Коментари: 0