Турски магазин плаща PCR теста на българските клиенти

От Başkent Mobilya започват практиката в началото на февруари и стотици хора са се възползвали

Турски магазин плаща PCR теста на българските клиенти

Снимка: Pixabay

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

В опита си да запази българските клиенти турски мебелен магазин в Одрин решава да плаща PCR теста на тези, които искат да пътуват до страната и да пазаруват от него. Предложението отправя представителя на магазина в България Денислав Алексиев, който менажира групата във Facebook "Пазаруване в Одрин", с която работят заедно.

От Başkent Mobilya започват практиката в началото на февруари и оттогава са платили тестовете на 118 български клиенти, разказва Алексиев пред Economic.bg. "Поемаме тестовете на клиентите, след като пазаруват в магазина. Те трябва да пазаруват за около 10-15 хил. турски лири", обясни той. Цената на теста в Одрин е много по-ниска, отколкото в България. Докато тук масово струва около 120 лв., там цената е около 55 лв.

Тестът се поема за до двама човека от домакинство, а не за цялото семейство. От магазина ще продължат практиката до първата седмица на март. 

Одрин е сред най-посещаваните от българи градове за пазар в Турция. Обичайно всеки уикенд хиляди хора минават границата, за да купуват всякакви стоки - от храни през дрехи до мебели. Голяма част от обектите там предлагат и доставка до България.

„Има голям интерес от българите към мебелните стоки и всеки ден пращаме 8-9 микробусчета“, коментира още Алексиев.

От края на миналата година за влизане в Турция е необходимо всички граждани, освен транзитно преминаващите, да представят отрицателен PCR тест, иначе подлежат на карантина. За влизане в България също се изисква задължителен тест и мярката важи до края на месец април.

Въпреки че това е пречка пред много хора да посещават страната с цел пазар, ограниченията не спряха много българи и отново има опашки по границите. Причината българите масово да предпочитат турските стоки са по-ниските цени и по-високото качество.

Коментари: 0