Турция ще понижава лихви и цени за справяне с инфлацията

Финансовият министър Берат Албайрак предупреди компаниите да не опитват да увеличават печалбите си в момента

Турция ще понижава лихви и цени за справяне с инфлацията

Турските банки ще понижат с 10% лихвите по заеми с висока лихва, предоставени след 1 августСъщо така фирми, партниращи на турското правителството, ще предложат минимум 10-процентно намаление на цените си до края на годината, за да се справят с високата инфлация. 

Планът на Анкара за спиране на ръста на инфлацията, която през септември стигна до 24.52% - най-високото равнище от края на 2003 г. насам, беше представен от финансовия министър Берат Албайрак, пише Anadolu Agency.

Албайрак, който представи програмата пред министри и представители на деловите среди в Истанбул, заяви, че с мерките ще се повиши доверието на инвеститорите. Министърът посочи, че съгласно програмата няма да има поскъпване на електричеството и природния газ до края на годината и правителството ще окаже подкрепа на предприятията, за да се избегнат съкращения на работници.

Компаниите, които се опитват да увеличат печалбите си в сегашната обстановка, ще предизвикат по-големи загуби в близко бъдеще, предупреди министърът.

От началото на годината турската лира загуби над 40 процента от стойността си спрямо долара главно заради дипломатическия скандал и търговски спор със САЩ. Това доведе до редица икономически трудности в страната - нарастване на инфлацията, поскъпване на стоки и услуги.

В новата икономическа програма на Турция, обявена миналия месец, страната си поставя за цел инфлацията от 20.8% за тази година, 15.9% за следващата година, 9.8% през 2020 г. и 6 процента през 2021 г.

Коментари: 0