„Твърд“ Brexit е все по-вероятен

За това предупреди генералният секретар на Еврокомисията Мартин Зелмайер

„Твърд“ Brexit е все по-вероятен

Снимка: БТА

Brexit без сделка е все по-вероятна, обяви Мартин Зелмайер, генерален секретар на Еврокомисията и дясна ръка на председателя й Жан-Клод Юнкер. Днес той се срещна с британски депутати в Брюксел, а разговорите определи като „безрезултатни“.

„Срещата потвърди, че ЕС е направил добре, като е започнал подготовката си за Brexit без сделка още през декември 2017 г.“, отбеляза той, цитиран от БНР.

Разговорите им трябваше да проучат начини за подсигуряване на плавен развод, след като британският парламент отхвърли постигнатата от премиера Тереза Мей сделка. Вместо това Зелмайер заяви, че е останал още по-песимистично настроен.

И Брюксел, и Лондон искат да избегнат вариант с „твърда“ граница между Ирландия и Северна Ирландия. Но британски политици се опитват да си осигурят правни отстъпки от Брюксел, че Северна Ирландия няма да остане по този начин вечно с митническия съюз на ЕС. Още повече, че мнозина британци смятат отделен статут за Северна Ирландия за вреден за целостта на Обединеното кралство.

За момента всичко сочи, че Лондон няма да получи отстъпки от Брюксел, въпреки усилията на Мей.
Коментари: 0