Uber пусна първите таксита без шофьор

Засега в тестовите коли ще присъстват шофьор и инженер на компанията

Uber пусна първите таксита без шофьор
Американската компания Uber пусна първите автомобили, които ще превозват пътници по улиците на Питсбърг, съобщава WSJ. Засега се тестват само четири коли, в които освен пътниците присъстват водач и инженер на компанията. В първия ден от тестовете – в сряда, се е видяло, че засега не може да се разчита напълно на автопилота. На всеки няколко мили на двамата представители на фирмата в колата им се е налагало да поемат управлението заради сложна ситуация.

Тестовете обаче разкриват публично намерението на компанията да замени изцяло шофьорите с автономни автомобили. По данни на Reuters в момента за компанията използва около 1.5 млн. шофьори по цял свят.

Автомобилите са снабдени с множество камери и датчици, които следят постоянно заобикалящата среда. По време на тестовете, на които са присъствали журналисти, се е видяло, че колите сами са можели да спират на светофарите, когато е червено, както и да потеглят плавно, когато сигналът позволява това. Без проблеми са преминавали по мостове, покрай големи камиони и сами са отваряли вратите на клиентите.

Uber е постигнал този прогрес изключително бързо. През миналата година компанията отвори развойното си поделение Advanced Technologies Center в Питспърг и нае около 40 преподаватели и изследователи от университета Carnegie Mellon. Също така изгради няколко партньорства в тази област, едно от което е това с Volvo.

Компанията обаче среща сериозна конкуренция от страна на големите технологични компании като Google, Baidu, Tesla и General Motors. Всички те бързат да създадат действащи автономни автомобили, които се предполага, че в бъдеще ще променят коренно публичния транспорт.
Коментари: 0