Участието на армията в охраняване на границата е неуместно

Как едно министерство, което има 30 хиляди души, ще върши работата на друго министерство, което има 50 хиляди, коментира депутатът от БСП Мая Манолова

Участието на армията в охраняване на границата е неуместно

„В закона е записано кой трябва да охранява границата – Гранична полиция – и не доумявам как се намесват институции, които нямат отношение към този проблем по закон“. Това коментира депутатът от БСП Мая Манолова пред БНТ относно предложението армията да има участие в охраняването на границата с Турция.

Идеята бе предложена от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, според когото няма пречка Българската армия да подпомогне „Гранична полиция“ в опита да се справи със засилващата се бежанска вълна.

„Как едно министерство, което има 30 хиляди души, ще върши работата на друго министерство, което има 50 хиляди“, отсече депутатът от БСП.

Манолова критикува и вицепремиера Меглена Кунева, че не лобира достатъчно за помощ от страна на европейските институции за бежанския проблем в България, а „всеки ден продуцира странни идеи, като това бежанец да бъде санкциониран, ако нарушава законите“.

Тя взе отношение и по темата за свободата на словото в страната ни, която е на 100-но място от общо 180 позиции, на фона на трагедията в Париж. „Важно е да се държиш като „Шарли“, не само да го казваш, трябва да има достойнство при отразяване на процесите в обществото“, смята Манолова.

Според нея много проблеми чакат решение в държавата, които са свързани с журналистиката и осветляване на собствеността на медиите и до колко са зависими представителите на отделните медии.

Коментари: 0