Хората са допринесли за превръщането на Сахара в пустиня

Това твърдят корейски учени

Хората са допринесли за превръщането на Сахара в пустиня
Сахара се е превърнала в пустиня преди 10 000 години. Корейски учени твърдят, че хората са една от причините за превръщането й в такава. 

Изследванията показват, че образуването на пустинята Сахара, която е най-голямата и горещата на земята, е причинено от промени в регионалната растителност и в орбитата на Земята. 

Според учени хората също са помогнали за нейното пресъхване. "В Източна Азия има стари теории как неолитното население е променило пейзажа толкова много, че мусоните са престанали да навлизат навътре над сушата", разказва Дейвид Райт от университета в Сеул. 

До момента превръщането на Северна Африка с пустиня се свързваше с разширяването на земите с ниска растителност. Корейските учени установяват, че тя се е появила заради движението на ранните пастирски общности по р. Нил. 

Въвеждането на животновъдството също е сред причините за промяната на растителността в Северна Африка. То е подтиснало растежа на по-големи храсти и дървета. Това е довело до оголване на голяма площ, която впоследствие е станала по-рефлективна, пише Нова тв. 

Тези причини са довели и до промяна на атмосферните условия и намаляване на въздействието на сезонните мусони, което също е допринесло за намаляване на растителността и е улеснило настъпването на пустинята. 
Коментари: 0