Учителските заплати ще са с 18% по-високи от догодина

Увеличението ще струва на бюджета общо 60 млн. лв.

Учителските заплати ще са с 18% по-високи от догодина

Снимка: Economic.bg/ Архив

След 1 януари 2020 г. заплатите на българските учители ще се повишат средно с 18% благодарение на окончателно одобрените днес от депутатите допълнителни разходи от 60 млн. лв. за учителски възнаграждения.

Допълнителните средства бяха одобрени като част от гласуването на второ четене на законопроекта за националния бюджет за следващата година. По бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) са предвидени 430 млн. лв. в перото „Персонал“, от които 360 млн. лв. ще са за учителските заплати. Това означава, че учителите ще получат увеличение с 18% на заплатите си от 1 януари.

Това увеличение бе записано в анекса към Колективния трудов договор, подписан в началото на ноември в просветното министерство от синдикатите и работодателските организации. Според документа най-ниската основна учителска заплата ще е 1085 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще бъдат 1120 лв., на главните учители – 1176 лв. Директорите ще получават минимално 1334 лв.

По време на дебатите в парламента депутатът от БСП Ирена Анастасова заяви, че тя и колегите ѝ изразяват притеснение, че единният разходен стандарт за училищата се увеличава с 16%, а заплатите на учителите със 18%. Според нея би трябвало училища, които няма да могат да достигнат това увеличение на заплатите, да бъдат подпомогнати по друг начин, за да може да се достигне до това увеличение, без да страдат други пера.

Коментари: 0