Украинска IT фирма се мести в Пловдив със служителите си

65 души от Speedflow пристигат от Одеса и Харков, наети са още 23 български специалисти

Украинска IT фирма се мести в Пловдив със служителите си
3986 ~ 2 мин. четене

Пловдив става все по-привлекателно място за фирми в сферата на IT индустрията и аутсорсинга. Не случайно на 10 септември тук ще се проведе Втората национална конференция на този бизнес, който в кризата, за разлика от много други, върви устойчиво нагоре и създава работни места.

Новата тенденция, която все по-ясно личи, е целенасоченото развитие на отрасъла в Пловдив. Президентът на  Speedflow Влад Еллес (на снимката вдясно)обяви на брифинг днес преместването на фирмата от Одеса и Харков в Пловдив. 65 служители заедно със семействата си- общо 130 души, идват да живеят и работят за постоянно в Пловдив. Отделно вече има наети 23 български специалисти, до края на годината новите работни места ще бъдат 50, съобщава БГНЕС. 

Подобно масирано пренасяне на институция се случи по времето на финансовия министър Дянков, който изнесе туризма от Министерството на икономиката и туризма в Пловдив. Тогава, обаче, за държавните служители бяха осигурени общински жилища, докато сега агенциите за недвижими имоти в града трескаво осигуряват жилища на свободен наем за новодошлите.

Президентът на фирмата Влад Еллес е дете на смесен брак от българка и украинец, но е израсъл в Украйна. Не само той, но и всичките му служители, съгласили се да се преместят, са харесали най- много Пловдив от всички български градове, които са разгледали. Както спомена Еллес, в Одеса той се движи с калашник в колата. Тук и въздухът е по-чист, и животът е по-спокоен, и шофьорите са по-културни, наблегна той за смях на журналистите в залата. Така или иначе, сериозната причина да изберат за седалище на компанията, която има офис и в Лондон, в Хонконг, която сама създава високотехнологични продукти за водещи телекоми по цял свят и ги поддържа, е изградената инфраструктура и добрите условия за бизнес. 

В момента в Одеса фирмата дава цяло състояние за поддържане на агрегат, защото токът спира през два часа. Плюс са и кадрите, наблегна той. Ако в Украйна избира един кандидат сред 40, то след проведените интервюта в Пловдив от 9 души на работа са поканени 6. 

Компанията предвижда обучение, бонуси, началната заплата варира в зависимост от позицията от 1000 до 3 000 долара, а таван няма. Много от специалистите получават между 5 и 6 000 долара всеки месец. За Пловдив очевидното предимство е, че високоплатените кадри ще живеят в града и ще харчат заплатите си тук. А това са около 130 000 евро на месец.

Работните места в бързо развиващия се сектор на IT индустрията и аутсорсинга в Пловдив вече са около 5 000. Тук работят и служителите, които наскоро си разделиха милиони печалба по волята на собствениците на печеливша световна компания. За перспективите говори и фактът, че тази година рекорден брой зрелостници на Математическата гимназия са избрали да следват във филиала на Техническия университет в града, вместо, както по-рано, да поемат към чуждите университети на Запад. 

Подкрепи Economic.bg