Украйна не възнамерява да изплати дълга си към Русия

Москва иска международна гаранция за преструктурирането на украинския дълг

Украйна не възнамерява да изплати дълга си към Русия
228 ~ 1 мин. четене

Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк в интервю за националната телевизия, че Украйна няма да върне на Русия дължимите от нея 3 милиарда долара. Той публично отказа да плати дълга на страната към Москва.

По-рано руският президент Владимир Путин изрази готовност да разсрочи плащанията по дълга. Предложението на Москва беше от 2016 година до 2018 г. Украйна да връща по един милиард долара годишно на Руската федерация. Руският президент обаче постави една главно условие, според което може да се случи реконструкцията на дълга. Той поиска гаранции за сделката от САЩ, ЕС или МВФ.

Скоро, Международния валутен фонд заяви, че отказва да  гарантира платежоспособността на Киев, и препоръча Русия и Украйна, да разрешат проблема сами. Както беше съобщено днес от телевизионен оператор BBC, Москва не възнамерява да променя условията на предложението на Путин: преструктуриране на дълга ще се извършва само в присъствието на чуждестранни гаранции.

Заслужава да се отбележи, че МВФ е готов да продължи да предоставя финансова помощ на Украйна, но в този случай, Русия може да се опита да оспори на добросъвестността на украинското правителство, и по този начин да блокира плащането, съобщава Bloomberg.

Подкрепи Economic.bg