\"Умни\" знаци ще ориентират шофьорите

До края на седмицата ще бъдат монтирани 20 знака в страната

\

Монтирани са 15 пътни знака, които могта да бъдат променяни, съобщиха от пътната агенция. Те позволяват изобразяването както на текст, така и на символ на определен пътен знак, благодарение на комбинацията от светодиоди с два цвята.

Очаква се до края на седмицата да бъдат монтирани още 5 знака по пътищата в страната. Те ще бъдат поставени на участъци с динамични пътни условия, като например проходите. До момента знаци има на пътя Габрово – Шипка, Русе – Бяла, Симитли - Банско.

Проектът е финансиран по ОП „Транспорт“. Общата стойност на 20-те знака е 631 200 лв., или 31 560 лв. за знак. Изпълнител е фирма „Системни комуникации“ ЕООД.

Освен тях са монтирани 100 камери, които следят трафика и шест автоматични устройства за следене на метеорологичните условия. Година по-рано по второкласните и третокласните пътища бяха поставени 120 камери.

Другият компонент на проекта е информационната система LIMA, която ще позволява на шофьорите чрез безплатно мобилно приложение да следят обстановката по републиканските пътища. Тя фунцкионира от 30 септември и до момента е изтегляна от над 63 000 потребители.

Целият проект е на стойност 5 млн. лв., като крайният срок на изпълнение е краят на октомври. 

Коментари: 0