Университетът на Алабама може да влезе в „София Тех Парк“

Учебното заведение обмисля да създаде магистърски технически кампус и научно-изследователски център

Университетът на Алабама може да влезе в „София Тех Парк“
720 ~ 2 мин. четене

Университетът на Алабама, със седалище в американския град Хънтсвил, проучва възможностите за установяване у нас на магистърски технически кампус, предимно за обучение на чуждестранни студенти, съчетан с научно-изследователски център. Това съобщиха от Министерството на икономиката след среща на зам.-министърът Александър Манолев с д-р Дейвид Берковиц, декан на магистърската програма и международно сътрудничество на висшето учебно заведение.

„Подобряването на връзката между образованието и пазара на труда е основен приоритет за екипа на Министерството на икономиката“, подчерта Александър Манолев. Той обясни, че в последните години има растяща нужда на пазара на труда на повече кадри с техническо образование. „Секторът на информационните и комуникационните технологии също се развива с бързи темпове, а целта ни е в следващото десетилетие България да бъде иновативен център в региона“, допълни той.


Д-р Берковиц е обяснил, че
след посещението в България предстои да се направи детайлен анализ за възможностите да се стартира подобна инициатива в нашата страна. Той обясни, че ако това решение се вземе, целта ще бъде да се привличат кадри от целия регион. На този етап "София Тех Парк" е една от разглежданите локации, а начина му на функциониране отговаря на една от основните цели на американския университет – да се създават програми, които да подобряват връзката между научните общности и бизнеса и те да реализират съвместни проекти, които не само да са иновативни, но и да се реализират на пазара.

Университетът на Алабама в Хънтсвил е преди всичко с инженерна и научно-изследователска насоченост, като същевременно е и един от най-големите аерокосмически центрове в света, с база на НАСА. Основан е по препоръка на бащата на германската и американска ракетнокосмически науки Вернер фон Браун. Визитата на техни представители в страната ни е резултат от усилията на търговските служби на България във Вашингтон и на САЩ в София.

Коментари: 0