Уолстрийт е в еуфория след изказването на Тръмп

Акциите и облигациите растат, златото и петролът със спад

Уолстрийт е в еуфория след изказването на Тръмп

Инвеститорите изпаднаха в еуфория след позитивното изказване на  президента Доналд Тръмп пред Конгреса на САЩ. Това бе първата реч на новия държавен глава пред законодателния орган и общественият отзвук бе повече от положителен.

Икономическите данни от САЩ също са обнадеждаващи. В резултат на това инвеститорите се успокоиха, търговията вървеше добре и фондовите пазари от двете страни на Атлантика отбелязаха сериозен растеж. 

Лаел Брейнърд от Фед обрисува позитивна картина за икономиката в САЩ и света, която подкрепя аргументите за скорошно повишение на лихвите. Това e значително изказване, имайки предвид, че Брейнърд обикновено e предпазлив.

ISM индекса в САЩ скочи през февруари до 2 и половина годишен връх от 57.5 при очаквания за резултат от 54.5.

В Нова Зеландия управителя на централната банка Греъм Уилър изказа мнение, че шансовете за следващата промяна на лихвите да бъде нагоре или надолу са равни.

През нощта беше налице силно рали на долара след силните данни от ISM индекса, изказването на Брейнърд от Фед и факта, че хората приемат Тръмп още по-положително след речта му пред Конгреса.

Доларовият индекс скочи до нивото на съпротива при 102, а в посока надолу изглежда солидно подкрепен от 100-дневната пълзяща средна.

Долар/йена отново премина над средата на рейнджа, оформен след средата на януари. По този начин зоната 112-115 отново остава непробита.

Паунда проби важно ниво на подкрепа и вече е под 100-дневната пълзяща средна. Затварянето под 1.24 ще доведе най-вероятно до слизане към 1.20.

Еврото отново е притиснато към нивата от 1.05.

Икономически данни, изказвания и реч пред Конгреса от САЩ доведоха до силен ръст на доходността по облигациите

Доходността по американските облигации продължи да нараства и през нощна след коментарите от Фед, речта на Тръмп и данните за ISM индекса и достигна най-високи нива след 2014.

Доходността по основните европейски облигации също нарасна, следвайки движенията на американските книжа.

Френските облигации обаче бяха по-волатилни след новината, че кандидат президента на традиционната десница Франсоа Фийон може да се откаже от кампанията.

Златото притиснато от задаващите се по-високи лихви на Фед

Златото падна заради силно нарасналите шансове до 80% за повишение на лихвите на Фед през март. Жълтият метал отново е изправен пред съпротивата при 1250 долара и 200-дневната пълзяща средна.

Цената на петрола спадна след новината, че запасите в САЩ са скочили с 1.5 млн. барела през последната седмица. Анализаторите очакваха покачване от 3.1 млн. барела. Производството в САЩ пък се увеличи отново до 9.03 млн. барела на ден в седмицата до 24 февруари. Цялостните запаси в САЩ удариха нов рекорд от 520.2 млн. барела. На техническите графики цената на петрола все така си остава в познатия тесен рейндж на търговия.

Резки покачвания на индексите след речта на Тръмп

Dow Jones проби с лекота и нивото от 21 000, а трите основни американски индекса скочиха с около 1.3% след речта вчера на Доналд Тръмп, която доведе до ралита на капиталовите пазари и най-вече на акциите от финансовия сектор.

Европейските индекси също скочиха рязко като начело на растежа беше Франция. CAC 40 нарасна с 2.10%, докато в Германия DAX се повиши с 1.97%, а в Лондон FTSE 100 отчете печалби от 1.64%.

По-голямата вероятност за повишение на лихвите на Фед през март помогна най-вече на банките и на финансовия сектор.

Коментари: 0