Управителят на БНБ e сред най-успешните банкери в света

В класацията, която се провежда от 1994 г. насам, Димитър Радев се нарежда сред централните банкери на повече от 90 страни

Управителят на БНБ e сред най-успешните банкери в света

Снимка: Стопкадър/БНТ

Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев бе отличен с най-високата оценка „А“ в класацията на престижното издание Global Finance, която оценява управителите на централните банки по цял свят. Радев е и единственият гуверньор от Европа с максимална оценка. Миналата година той е бил с оценка „А-“.

С оценка като неговата тази година са и централните банкери на Австралия, Южна Корея, Бразилия, Чили, Кувейт, Малайзия, Тайван и Мароко. В класацията, която се провежда от 1994 г. насам, са централните банкери на повече от 90 страни. С едно стъпало по-ниско – с оценка „А-“ е отличен ръководителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.

Оценките се поставят по скала от „А“ до „F“, като се взимат предвид резултатите и постиженията в области като контрол на инфлацията, икономически растеж, стабилност на валутата, управление на лихвите.

В интервюто, дадено от Димитър Радев за изданието, той обяснява мерките, предприети от БНБ, в условията на криза. Той посочва като основен инструмент за облекчаването на финансовите затруднения на домакинствата и бизнеса наложения мораториум върху банковите заеми.

Входящите данни потвърждават, че нашата банкова система продължи да изпълнява безпроблемно своите посреднически функции в подкрепа на икономиката. През второто тримесечие, което понесе тежестта на шока след избухването на пандемията, депозитите на фирми и домакинства се увеличиха с 1.6%, а обемът на банковите заеми за домакинствата и малките и средните предприятия се увеличи съответно с 0.8% и 2.2%. Ние обаче сме напълно наясно, че свързаните с пандемията събития далеч не са приключили и сме готови да приложим допълнителни мерки, ако е необходимо“, коментира Радев.

По негови думи страната се стреми да остане в ERM-2 възможно най-кратко време. Това предполага 2024 г. като година на присъединяване на България към еврозоната.

„Разбираемо е обаче, че всеки такъв график е подложен на значителна степен на сложност и несигурност, включваща развитието в икономиката, финансите и политическия пейзаж, както в еврозоната, така и в страната. Следователно фокусът ни като централна банка е върху качеството на процеса, което означава, че трябва да правим правилните неща, вместо да се фокусираме върху определен срок“, допълва той.

Коментари: 0