Увеличават се терористичните заплахи за България

Кой е най-големият риск за страната ни?

Увеличават се терористичните заплахи за България

Снимка: Стоян Йотов

Заплахите от терористичен и конвенционален характер за България и Европа нарастват през 2015 г., става ясно от Годишния доклад за състоянието на националната сигурност в България, който бе приет днес от парламента. 97 народни представители гласуваха "за" приемането на доклада, двама бяха "против", а 14 са "въздържали се". 

Според данните заплахите идват основно от войната в Сирия и от нестабилността в други региони на света и някои части от Африка, които генерират бежански и миграционен натиск към страни от Европейския съюз. Сред причините се посочват и кризата в Украйна и промяната на стратегическата среда за сигурност в Европа и в частност от Черноморския регион. 

"Функционирането на институциите ни е най-големият риск за страната", смята говорителят на "БСП лява България" Жельо Бойчев, цитиран от bTV. Според него докладът е празен откъм съдържание и съдържа противоречия и безмислици, както и взаимно изключващи се констатации. 

По думите на ген. Михо Михов от АБВ текстът не съдържа аналитичност в дълбочина. Той е категоричен, че е необходим раздел, пряко засягащ външната политика на страната. 

"Съществуването на нашата държава е застрашено, ако не се осигури нужният финансов ресурс за сигурността на България", каза още Янко Янков от ДПС. Той добави, че е нужна и подкрепата на премиера Бойко Борисов по отношение на справянето със заплахите, идващия от мигрантите. Според него именно тази заплаха може да постави държавата на изпитание, което да я разруши. 

Коментари: 0