В България не може да има референдум за излизане от ЕС

Допитвания по международни договори може да се правят само преди ратификацията им

В България не може да има референдум за излизане от ЕС
В България не може да се свика референдум за излизане от Европейския съюз, подобен на британския, защото противоречи на закона за прякото участие на гражданите във властта. Около това становище се обединиха политици юристи, пише в. "Сега".

Самият закон е недвусмислен, в него е записано: "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация". Членството ни в ЕС е след международен договор, т.е. няма как постфактум да се проведе допитване.

"Текстът важи за ЕС, НАТО, разбира се, и други международни договори", заяви Пламен Ранчев, депутат от БСП в мандата на тройната коалиция, когато законът бе приет.

"Ние сме страна по Лисабонския договор, той е ратифициран. Няма как да има такъв референдум", коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Подобно мнение изрази и конституционалистът Георги Близнашки. Според него темата е деликатна, но е правилно схващането, че законът за прякото участие не позволява подобен референдум. "Като цяло в Западна Европа такива референдуми са консултативни, у нас са императивни", коментира Близнашки. И други запитани от "Сега" юристи заявиха, че допитване за излизане от ЕС би противоречало на закона.

Веднага след Брекзит се появиха прогнози, че инициативи за излизане от ЕС ще бъдат подети и в други държави. Социологът от "Галъп" Първан Симеонов обаче не вижда подобна възможност за България. "Едва ли, след като и "Атака" дори не е тръгнала да иска излизане... Не е невъзможно, но би било политическа екзотика. Не се знае дали у нас откровена еврофобия ще донесе позитив. Все пак България печели чувствително от ЕС. Дори "Атака" винаги се е изказвала от позиция на защита на Европа, не срещу нея. По-скоро може да получат тласък идеи като на евродепутата Ангел Джамбазки за реформиране на ЕС, за Европа на отечествата и т.н", заяви Симеонов.

Законът за прякото участие допуска феномена "втори референдум", т.е. би могло при успешно допитване веднага след това да се проведе ново със същия въпрос. Идеи за "поправяне на грешката" в момента има във Великобритания. Нашият закон забранява два референдума по една и съща тема в рамките на 2 години, но само ако предложението при първия не е прието. Изглежда парадоксално, но за приет въпрос няма такова ограничение.

Освен по вече ратифицирани международни договори, национален референдум не може да се свиква и за въпроси от компетентността на Велико Народно събрание, по отношение на редица членове от конституцията, за държавния бюджет, за размера на данъците, таксите, трудовите и осигурителните плащания и вноски, както и по правилата на вътрешната организация на парламента. Не може да се подлагат на референдум също кодекси и закони в цялост, които уреждат материята в дадена област.
Коментари: 0