В България вече ще работят грузинци без работни визи

Те ще могат да са служители в местни компании в продължение на до четири години

В България вече ще работят грузинци без работни визи

Снимка: Economic.bg/ Архив

3908 ~ 1 мин. четене
Компаниите в България вече ще могат да наемат до 4 години работници от Грузия, за които няма да е нужно специално издадено от Агенцията по заетостта разрешение за работа в страната ни (работна виза). Освен това България и Грузия ще може да си обменят двупосочно сезонни работници в продължение на 9 месеца всяка година.

Това е заложено в приетата от Министерския съвет днес спогодба между българското и грузинското правителства за регулиране на трудовата миграция. Документът е би подписан в края на септември от българския социален министър Бисер Петков и грузинския му колега Екатерине Тикарадзе.

Спогодбата регламентира наемането без разрешение за работа на грузински работници в България за срок от 1 година с възможност за последващо удължаване за общо до 3 години. Урежда се и обменът на сезонни работници между двете страни за период до 9 месеца годишно. Наетите по спогодбата работници ще имат същите трудови права и задължения и защита на работното място, които са в сила за местните работници.

Спогодбата ще се прилага за граждани на България и Грузия с трудов договор и разрешение за пребиваване на територията на другата страна. Целта на документа е да даде допълнителна възможност за осигуряване на работници за сектори от икономиката на България, в които има недостиг на работна сила.
Подкрепи Economic.bg