В ЕС започва да действа единен механизъм за решаване на банкови проблеми

Грешките на банките вече няма да се плащат от хората

В ЕС започва да действа единен механизъм за решаване на банкови проблеми
1052 ~ 1 мин. четене

Единен механизъм за разрешаване на банкови проблеми SRM започва да функционира в пълен размер от 1 януари 2016 г., заяви Европейската комисия.

"Това означава, че сега имаме система за решаване на проблемите на банките и за разходите по тези проблеми, така че данъкоплатците няма да бъдат длъжни задължението да спасяват банките, ако те фалират. Грешките на банките вече няма да попадат върху раменете на другите" - каза Европейският комисар за финансова стабилност и финансови услуги Джонатан Хил.

Това ще укрепи стабилността на финансовата система и ще може да избегне бъдещи кризи чрез предоставяне на навременни и ефективни решения на проблемите на трансграничните и местни банки.

Комюникето на Европейската комисия отбеляза, че ЕС предприема важни стъпки за справяне с основните причини за финансовата криза, за да се гарантира по-добрата капитализация на банките, по-ефективното управление и по-доброто определяне на рисковете, които могат да възникнат в системата. Но въпреки внимателното наблюдение и по-големият акцент върху превенцията на кризи, все още има случаи, когато банките могат да се окажат в трудна позиция. SRM създава рамка за държавите-членки, които участват в банковия съюз, и на които трябва да се решават банковите проблеми.

Банковияр съюз е задължителен за всички държави от Еврозоната и се състои от 19 членове: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция и Естония.

Ако държавите-членки се присъединят към банковия съюз, обясняват от Комисията, те трябва задължително да се присъединят към този механизъм.

Подкрепи Economic.bg