В Хасково тестват иновативна система за паркиране

Стартъп компания помага на общината да намали замърсяването на въздуха

В Хасково тестват иновативна система за паркиране
4586 ~ 2 мин. четене

Иновативна система за паркиране и управление на трафика в градска среда ще бъде тествана в Хасково през следващите шест месеца. Системата позволява на водачите на МПС да локализират свободните места за паркиране в града и да запазят удобно за тях място за период от 10 минути до пристигането им до резервираното място.

Светлинна индикация от устройство, поставено на местата за паркиране, ще показва на водачите дали има свободно място. За удобство на водачите е разработено мобилно приложение, чрез което за секунди всеки може да локализира както свободно място за паркиране, така и използвайки навигационната система на телефона да стигне максимално бързо до него.

Допълнително удобство на системата е и възможността да бъде извършено заплащане за паркирането през мобилното приложение, чрез използване на кредитна или дебитна карта. В допълнение има и възможност да бъде извършено заплащане чрез закупуване на билет от паркометър и сканирането му от мобилното приложение.

Намаляването на времетраенето за откриване на място за паркиране в централните градски части намалява замърсяването на въздуха с до 35%, а разхода на гориво с до 25%, показват анализи. Решението предоставя възможност и за по-добра събираемост на таксите за паркиране от общините, по-добър контрол на персонала, както и удобство за водачите на МПС, смятат създателите му.

Иновативната система е разработена от българската стартъп компания “nLimit Solutios” и според създателите си няма аналог в света. Двамата основатели на компанията започват работа по идеята преди година, като след привличането на стратегически инвеститор в началото на месец октомври, стартира реалната разработка на технологията.

Община Хасково подписа договор с компанията за срок от шест месеца, като при успешна реализация ще бъде удължен за дългосрочен период. Според условията на договора общината ще тества системата напълно безплатно. Компанията се ангажира със стартиране на проекта в град Хасково до края на месец март 2017 година.Подкрепи Economic.bg