\"В Русия няма и не може да има дворцови преврати\"

Владимир Путин, президнетът, по време на своята десета годишна пресконференция

Цитат на деня:

\
В Русия не могат да се случват дворцови преврати. Тук дворци нямаме. Така отговори президентът на страната Владимир Путин на десетата поред годишната пресконференция пред журналисти на въпрос дали се страхува от преврат.

Руският президент обясни още, че понякога е много трудно да се намери разликата между истинската политическа опозиция и „петата колона" в страната. Руските власти не устройват гонения срещу хората, които се обявяват против тяхната политика. Никой от официалните органи на власти, не се занимава с тях, увери Путин. Той заяви, че помилваният и освободен олигарх Михаил Ходорковски, например, ако иска може да се кандидатира и за президент.Путин коментира и актуалната кризисна ситуация, свързана с обезценяването на рублата и ниските цени на нефта. "Ще ви обясня всичко така, че когато приключа, може би ще трябва да свърши и пресконференцията", пошегува се той.

Русия ще излезе от кризата, в която се намира, до 1-2 години, добави той. И обясни, че Централната банка е взела адекватни мерки след регистрирания срив на рублаата и нещата в икономиката постепенно ще се нормализират.

Кабиентът ще предприеме допълнителни мерки, за да заздрави икономическата стабилност. Руската централна банка не планира неразумно да харчи резервите си, които възлизат на 8,4 трилиона рубли, обясни Путин.

"Растежът на световната икономика ще продължи. С по-малък темп, но растеж ще има. И руската икономика ще излезе от настоящата криза. За колко време? В най-лошия случай, мисля, че това ще стане до 1-2 години. Икономическата ситуация може да започне да се подобрява през първото тримесечие на 2015 г.", каза още президентът на Русия.
Тенденцията на понижение на курсовете на чуждите валути и укрепването на рублата ще се запази, категоричен бе Владимир Путин.

"Надявам се, че понижението на курса на чуждите валути от вчера и днес и повишението на националната валута - рублата ще се запази. Възможно ли е това? Да, възможно е. Възможно ли е цената на петрола да се понижи и ще повлияе ли това на националната валута и съответно на другите показатели? Да, възможно е", допълни той.

Основна лихва на централната банка ще се понижи, доколкото икономиката се приспособява към ситуацията, смята държавният глава. По думите му, въпреки неспокойния финансов пазар, приходите на Русия ще бъдат по-големи от разходите.

"Въпреки турбулентността на финансовия пазар федералният бюджет тази година ще бъде с излишък, т.е. приходите ще надвишават разходите с 1,2 трилиона рубли това е около от 1,9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП)", коментира още той на пресконференцията, която продължава и до момента.

Миналата година Путин отговори на 52 въпроса на 42 руски и 10 чуждестранни журналисти. Рекордна бе пресконференцията през 2008 г., която продължи 4 часа и 40 минути,  като Путин отговори на 106 въпроса. По традицията пресконференцията се провежда в Центъра за международна търговия.
Коментари: 0