В САЩ използват по-малко електричество отпреди 10 години

Общият обем на продажбите на електрическа енергия е спаднал с 3% от 2010 г. до 2016 г., въпреки ръста на устройства и уреди за дома

В САЩ използват по-малко електричество отпреди 10 години

Снимка: Pixabay

Съвременният живот е доминиран от технологии във всичките им форми и техният брой расте постоянно, а както всеки знае, устройствата се нуждаят от енергия, за да функционират. Въпреки това американците черпят по-малко електричество, отколкото преди 10 години.

Общият обем на продажбите на електрическа енергия е спаднал с 3% от 2010 г. до 2016 г. и със 7%  на глава от населението, сочат данните на Американската енергийна информационна администрация, пише Re/Code.
В основата на привидният парадокс стои логичното обяснение, че съвременните устройства са всъщност по-ефективни от своите предшественици. От значение е също, че размерите им стават все по-малки.
Ако вземем за пример телевизорите – разликата между някогашните гигантски кутии и днешните плазмeни екрани е осезаема не само заради визията. Новите устройства са плоски и изискват по-малко енергия за работа, отколкото онези от по-старото поколения. Тук е любопитно да се отбележи, че като цяло телевизионната индустрия в САЩ се свива.
Причината е, че днешният потребител  прекарва много повече време онлайн. В добавка на това той сърфира през своите мобилни устройства или лаптопи, вместо през големите и по-енергоемки персонални компютри. Ключово е и това, че хората все повече разчитат на смартфоните си, които вече съчетават по-разнообразни и многобройни функции, като едновременно с това са малки и енергийно ефективни.
Коментари: 0