Вебер: България може да ползва Фонда за възстановяване на ЕС

Парите трябва да финансират бъдещшето на Европа, например 5G през целия континент

Вебер: България може да ползва Фонда за възстановяване на ЕС

Снимка: Twitter профил Манфред Вебер

1232 ~ 2 мин. четене
Въпеки ниския брой на заразените от коронавирус в страната, България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване на Европейския съюз. Това каза председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер в интервю за БНР.

На въпрос за критериите, по които ще се определя кои са най-засегнатите държави, Вебер уточни: „Разбира се, първата идея е за хората, които са заразени. И това трябва да се взема предвид, тъй като в Северна Италия има региони, които бяха много сериозно поразени и тук трябва особен приоритет. Но последствията са далеч по-широки в икономически аспект.  България, например, много добре управлява кризата и цифрите показват, че там заразените са най-малко в сравнение с другите държави. Това обаче не означава, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е засегната икономически от тази криза и затова трябва да се възползва от този нов фонд“.

Според Вебер парите трябва да отидат именно към сектори, които са най-засегнати, като туризма, който е ключов и в който най-потърпевш е малкият и среден бизнес. "

Идеята на този фонд е да не допусне задълбочаване на разделението на европейската икономика между силните и слабите. Европа трябва да е единна и затова е необходима дейност в страни като България, които още се нуждаят от икономически растеж, за да дадат добра перспектива на младото поколение и да получат реален достъп до европейското развитие", коментира той.

Вебер каза още, че е постигнато съгласие с Европейската комисия за Фонда за възстановяване от пандемията с коронавируса. Той и колегата му Зигфрид Мурешан изпратиха писмо до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в което заплашиха групата да наложи вето върху 7-годишния бюджет на Общността, ако парламентът не бъде изцяло ангажиран в изготвянето на плана за възстановяване.

"Аз бих искал да финансираме със свежите пари бъдещето на Европа, следващото поколение. А това означава финансиране в цяла Европа - от София до Мадрид, от Стокхолм до Рим. Тоест, мрежа 5G през целия континент за цялостната му дигитализация. Ако успеем да я създадем, то тогава ще създадем и европейски дигитален пазар, който ще даде достъп до 440 млн. потребители", казва още Вебер.

По повод бъдещото членство на България в т.нар. Шенгенско споразумение, Вебер коментира: "По отношение на защитата на външната граница България е по-добре подготвена, отколкото някои, които вече са част от Шенген. Затова смятам, че докато продължават дебатите за пространството за свободно движение в Европа, трябва да го отворим и за България и Румъния. България е готова, мнението на експертите е кристално ясно и сега просто ни трябва политическо решение".
Подкрепи Economic.bg