Великобритания и Сингапур сключиха търговско споразумение

Сделката обхваща стоки и услуги на стойност 22 млрд. долара

Великобритания и Сингапур сключиха търговско споразумение

Снимка: Pixabay

488 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания и Сингапур успяха да подпишат споразумение за свободна търговия, пише BBC. Сделката обхваща търговски отношения на стойност над 22 млрд. долара. Държавният секретар на Обединеното кралство за международна търговия Лиз Тръс и министърът на търговията на Сингапур Чан Чун Синг подписаха сделката на специална церемония в островния град държава.

„Освен големите ползи, от които бизнесите ще се възползват, сделката е от решаващо значение за осигуряването на силно и устойчиво възстановяване след пандемията“, заяви Синг.

Лиз Тръс от своя страна заяви, че преговарящите страни по сделката за Брекзит трябва да последват техния пример и да намерят баланса в преговорите за търговско споразумение, след като страната й напусне блока на 31 декември.

Сделката между Великобритания и Сингапур премахва търговските тарифите и осигурява свободен достъп до пазара на услугите. Освен това споразумението ще намали нетарифните бариери за електроника, автомобилни части, фармацевтични продукти и медицински устройства.

Споразумението е със срок до ноември 2024 г., когато двете страни отново ще преговарят за условията.

Представители на Сингапур заявиха, че Великобритания е сред най-добрите им партньори за търговия със стоки и услуги в световен мащаб, както и водеща инвестиционна дестинация в Европа. Точно това прави сделката ни с тях „толкова специална“.

През октомври Великобритания подписа и споразумение с Япония, което гарантира, че 99% от износа на Обединеното кралство ще бъде освободено от мита.

Подкрепи Economic.bg