Великобритания „овладя“ ситуацията с горивата

Нещата ще се подобрят, ако хората се върнат към нормалните си навици на зареждане, твърдят от правителството

Великобритания „овладя“ ситуацията с горивата

Снимка: Unsplash

2357 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Положението по бензиностанциите в Англия се нормализира след увеличените доставки на гориво през последните дни, съобщава Саймън Кларк, главен секретар на Министерството на финансите, във връзка с паническото презапасяване с гориво, предава Sky News. Същевременно обаче продължават да постъпват сигнали, че бензинът свършва твърде бързо, защото все още много хора се редят на опашки.

Главният секретар добави, че доставките на гориво са под контрол и че се доставя повече, отколкото се продава. Той допълни, че ще става по-добре, ако хората се върнат към нормалните си навици на зареждане.

Министърът на транспорта Грант Шапс, който отново обвини COVID-19 за кризата, а не Брекзит, публикува списък с взетитe мерки от правителството за справянето с извънредната ситуация, сред които обучението на нови шофьори на товарни камиони и цистерни и ускоряването на този процес. Също така се насърчават напуснали шофьори да се завърнат на работа срещу съответни бонуси.

От самите бензиностанции обаче алармират, че горивото свършва твърде бързо поради голямото търсене. Те добавят, че служителите стават обект на обиди и заплахи от страна на гражданите заради липсата на гориво, а някои от клиентите зареждат с бензин кофи и дори пластмасов контейнер за боклук.

Кларк заяви, че в момента в системата има 4000 временни заявления за лиценз за тежкотоварни автомобили и правителството се опитва да намали времето им за обработка до под пет дни, за да помогне на недостига на шофьори. Преди няколко дни правителството обяви, че ще издаде 10 500 вpeмeнни тpyдoви визи зa чyждeнци, в опит да овладеят кризата с работна ръка. Cпopeд изявлeниeтo нa пpaвитeлcтвoтo ĸъм cъщecтвyвaщaтa визoвa cxeмa дo ĸpaя нa 2021 г. вpeмeнни пpaвa зa paбoтa нa Ocтpoвa щe пoлyчaт 5000 шoфьopи и 5500 cлyжитeли в cфepaтa нa дoмaшнoтo птицeвъдcтвo

Работим усилено, за да сме сигурни, че обучаваме повече шофьори, които да запълнят липсата на кадри“, добави той, потвърждавайки, че армията е в готовност да се включи в транспортирането на гориво, като над 150 шофьори са на разположение.

От около седмица британското правителство се бори да овладее кризата с горивата. Cъoбщeниятa зa нeдocтиг имaxa ĸacĸaдeн eфeĸт, тъй ĸaтo шoфьopитe ce втypнaxa дa пълнят peзepвoapитe нa ĸoлитe cи и оставиха стотици бензиностанции празни. Дo тoвa пoлoжeниe ce cтигнa, cлeд ĸaтo пpaвитeлcтвoтo въвeдe нoвитe изиcĸвaния ĸъм чyждecтpaннитe шoфьopи заради Брекзит и ceгa нямa дocтaтъчнo ĸaмиoни, които дa дocтaвят гopивo и дpyги пpoдyĸти.

Подкрепи Economic.bg