Великобритания няма да може да екстрадира престъпници към ЕС

Освен това страната ще бъде извадена от Europol и Eurojust

Великобритания няма да може да екстрадира престъпници към ЕС

Снимка: Pixabay

След като напусне Европейския съюз, Великобритания повече няма да може да участва в схемата „европейска заповед за арест” за екстрадиране на заподозрени престъпници. Това каза днес главният преговарящ за Brexit от името на ЕС Мишел Барние, цитиран от DPA.

Европейската заповед за арест изисква страните членки да предават свои граждани на друга страна от ЕС, ако те са издирвани там във връзка с тежко престъпление. Такава заповед беше използвана за екстрадирането на терористи след атентатите в Париж и Брюксел.

Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис по-рано този през юни призова ЕС да остави страната му в схемата и след излизането ѝ от Блока, тъй като е екстрадирала над 10 хил. престъпници досега.

Само че позициите на Великобритания по Brexit, включително отказът от върховенството на на Европейския съд, означават, че Обединеното кралство не може да участва в схемата европейска заповед за арест, изтъкна Барние в реч в Агенцията на ЕС за основните права във Виена.

„Това не означава, че не можем да работим заедно по екстрадиции”, добави той и обясни, че е възможно да се адаптират процедурите, които се използват извън рамката на ЕС.

Барние заяви също, че след Brexit Великобритания повече няма да е член на Europol и Eurojust - полицейската и юридическата служба на ЕС. Той отбеляза, че сътрудничеството между двете страни след 29 март 2019 г. ще трябва да бъде организирано по друг начин.

Британският преговорен екип настоява, че сътрудничеството в областта на сигурността след Brexit трябва да се базира на съществуващите близки отношения, докато ЕС смята, че сегашните равнища на взаимодействие не може да се копират извън цялостната система от правила, съдилища и политическа инфраструктура на Блока.
Коментари: 0