Великобритания няма да затвори пазарите си и да спре да приема хора от ЕС

Британското общество тепърва ще трябва да прави компромиси, заяви Ивайло Калфин

Великобритания няма да затвори пазарите си и да спре да приема хора от ЕС

Великобритания няма как да излезе от общия пазар на Европа, което налага тя да приема мигранти на своя територия. Това коментира пред Агенция „Фокус“ Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ, бивш евродепутат и министър на външните работи в периода 2005-2009 г.

„Дори Великобритания да излезе от ЕС, тя ще запази статут, който я свърза икономически със съюза. Няма как Обединеното кралство да затвори пазарите си и свободното придвижване на хора от ЕС, тъй като това означава да изключи икономиката си от европейската, с която е свързана в много висока степен“, обясни Калфин.  

В рамките на това отрезвяване английските граждани ще започнат да приемат много компромиси. Британското общество тепърва ще осъзнае много неща“, коментира още той.

Според него това няма да бъде раздяла завинаги и Великобритания ще запази своите отношения с Европа. „Бежанците са въпрос, с който няма как отделна страна членка да се справи сама“, каза още Ивайло Калфин. Той каза още, че е необходима реформа в ЕС, така че за някои политики да се задълбочи интеграцията, а за други – да се даде по-голяма самостоятелност на държавите.

Коментари: 0