Виетнам ще изпрати 120 хил. работници към България и други страни

Тенденцията страната да изпраща все повече работници в чужбина нараства и през 2019 г.

Виетнам ще изпрати 120 хил. работници към България и други страни

Тенденцията Виетнам да изпраща все повече работници да работят в чужбина нараства и тази година страната има за цел да изпрати още 120 000 служители. Те ще са насочени към основни пазари като Япония, Република Корея, Тайван (Китай), Румъния и България, съобщава виетнамската информационна агенция ВИА.

Заместник-директорът на отдела за работа в чужбина към Министерството на труда Нгуен За Лием коментира, че много източноевропейски страни проявяват интерес към виетнамските работници. Наред с основните пазари, стотици хиляди възможности за работа са достъпни за виетнамските работници в Европа благодарение на сделките за трудово сътрудничество, подписани в края на 2018 г.

Например, България се нуждае от 50 000 виетнамски работници в строителството, облеклото и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицински грижи, обяснява той.

Броят на виетнамските работници в чужбина нараства всяка година, достигайки 142 860 през 2018 г. Япония е най-големият пазар на труда за виетнамци като там работят 68 737 души, следва Тайван (Китай) с 60 369 и Република Корея с 6.538.

Министерството смята, че резултатите се дължат на на нарастващото търсене на работници в основните пазари на труда, а качеството на виетнамските работници отговаря на изискванията в много нови области като медицински грижи, селско стопанство, аквакултури и технологии.

Коментари: 0