Орбан оцени членството на Украйна в ЕС на €25 млрд. годишно

Първо трябва да изясним кой ще плаща сметката, после да поставяме въпроса за присъединяването, изтъква унгарският премиер

Груби сметки

Орбан оцени членството на Украйна в ЕС на €25 млрд. годишно
312 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко
Присъединяването на Украйна към Европейския съюз (ЕС) ще струва на 28-те членки 25 млрд. евро на година. Такава сметка направи премиерът на Унгария Виктор Орбан в интервю за германския вестник Handelsblatt.

„Ние сме длъжни да изясним кой ще плаща всяка година по 25 млрд. евро, нужни за подпомагането на Украйна. Докато този въпрос не бъде изяснен, темата за предоставянето й на членство в ЕС не стои в дневния ред”, подчерта Орбан.


Унгарският премиер добави, че не е против приемането на бившите съветски републики в ЕС. „Но за тази цел страната трябва да бъде стабилна от политическа и икономическа гледна точка, и да бъде в състояние да контролира границите си”, допълва той.

Също така Виктор Орбан твърди, че за средносрочна перспектива за членство на Украйна в ЕС, властите в Киев трябва „да имат политическа и икономическа стабилност“. „А също така и да си контролират границите“, допълни той.

Виктор Орбан се смята за критик на антируските санкции от страна на ЕС. Той обаче нарича своята политика не „антиевропейска“, а „проунгарска“. Той бе посрещнат с граждански протест при посещението си в Литва, като медиите във Вилнюс питат кой точно е поканил „Путин в миниатюра“ в балтийската държава.

 Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg