Властите в Лондон са недоволни от спазването на мерките, подготвят се нови

Възможно е британците да бъдат затворени по домовете си принудително и да излизат само веднъж седмично

Властите в Лондон са недоволни от спазването на мерките, подготвят се нови

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Министрите от кабинета на Борис Джонсън обсъждат стратегия, чрез която наложените COVID мерки в страната да бъдат стриктно спазвани, предава Dailymail. Здравният министър на Великобритания Мат Ханкок заяви, че ако сегашните мерки не покажат необходимия резултат, ще бъдат приложени нови.

„Налагането на вечерен час, ограничаване на спортните активности на открито и задължително носене на маски навън са само част от идеите, които биха станали реалност, ако хората не спазват наложените ограничения в момента“, заявиха част от министрите след среща в неделя.

Мат Ханкок поясни, че в страната ситуацията е критична и хората трябва да бъдат по-отговорни. „През последните дни в парковете може да видим тълпи от хора, които нарушават наложените от нас правила“, каза още здравният министър. По думите му, ако британците продължат със системното неспазване на ограничителните мерки, то тогава ще им бъдат наложени такива, чрез които ще имат право да излизат веднъж седмично от дома си.

Представители от кабинета поясниха, че все още не са взети никакви допълните мерки и няма да бъдат, докато здравните власти не обявят актуални данни за броя на COVID заразените в страната. Това ще се случи днес в следобедните часове. След това те ще преценят дали да използват стратегия, която да засили спазването на сегашните мерки или да наложат нови.

„Стратегията ще представлява засилен контрол от страна на органите на реда. В момента голяма част от нарушителите не се санкционират, чрез което сякаш подкрепяме техните действия – това ще се промени“, заявиха категорично част от министрите.

Те обявиха, че големите хранителни магазини ще бъдат стриктно следени от органите на реда и здравните инспекции, за да са сигурни, че в тях се спазва необходимата дистанция. От бизнеса пък заявиха, че „в такава пандемична ситуация личната отговорност е най-важна и че те няма как да контролират всеки клиент“.

Припомняме, че в петък Лондон обяви извънредно положение, а в момента там са в сила най-строгите ограничителни мерки. Според които хората в Англия трябва да останат у дома и могат да излизат само по определени причини, като пазаруване на храна, упражнения или работа, ако не могат да го правят от вкъщи. В останалата част на страната мерките са по-леки и се определят от тристепенна система и районните управници.  

„В миналото сме виждали, че по-строгите мерки от тези, които са сега - работят. И ако сегашните не са достатъчни, тогава е ясно какво трябва да направим“, зави Ханкок в интервю пред BBC.

Пред медията той поясни, че в страната са разкрити още 7 центъра за ваксинация и предстои отварянето на още. По думите му ваксината е нещото, което ще спаси Великобритания, но докато масовата ваксинация приключи хората „трябва да останат по домовете си, защото това спасява нечий живот“.

Коментари: 0