ВМРО, НФСБ и Воля се разбраха за „патриотична“ коалиция

Лидерите на трите партии няма да участват в листите на новата формация

ВМРО, НФСБ и Воля се разбраха за „патриотична“ коалиция

Снимка: Красимир Каракачанов

4241 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

ВМРО, НФСБ и "Воля" ще се явят заедно на предсрочните парламентарни избори на 11 юли под името „Българските патриоти“. След преговори, продължили около две седмици, днес те са подписали предизборно споразумение за общо явяване.

Припомняме, че в началото на май както лидерът на НФСБ Валери Симеонов, така и този на ВМРО Красимир Каракачанов обявиха, че се опитват да сформират коалиция, след като никоя от споменатите патриотични партии не успя да влезе 45-ия парламент. ВМРО остана на крачка от влизането в 45-ото Народно събрание, събирайки 3.64% от вота, а коалицията между "Воля" и НФСБ – едва 2.37%.

Лидерите на трите партии няма да участват в листите на новата формация.

В профила си във Facrbook Каракачанов заяви, че коалицията се сформира "за продължаване на твърдата политика в защита на националните интереси". По-рано той обяви в интервю, че в следващия парламент трябва да бъде изградена "стена, която да спре протестърски формации да сменят облика на България". 

"Патриотите" бяха коалиционен партньор на ГЕРБ в предишното управление на страната. На изборите на 4 април четирите националистически формации, заедно с "Атака", успяха да вземат общо едва 6.5%. Този процент обаче ще им бъде достатъчен, за да влязат в 46-ото Народно събрание и да подпомогнат ГЕРБ, които бяха в изолация след последния вот.

Коментари: 0