10 впечатляващи музея, които трябва да посетите

Те съхраняват уникално историческо богатство

10 впечатляващи музея, които трябва да посетите

Снимка: Pixabay

Колекционирането на важни, красиви и значителни артефакти датира още от древни времена. Музеите не само представят блясъка и историята на тези предмети пред многобройните почитатели, а и пазят едно уникално историческо богатство за бъдещите поколения. Представяме Ви едни от най-известните и впечатляващи музеи, които посрещат пътешественици от цял свят:

Музеят на Мадам Тюсо, Лондон

Музеят на Мадам Тюсо е сред любимите места за посещение на туристите, които са решили да се разходят из Лондон. Музеят е известен с восъчните фигури, които изобразяват известни личности и е открит от восъчния скулптор Мари Тюсо. Мари създава своята първа восъчна фигура – тази на Жан-Жак Русо, а след това моделира други известни личности като Волтер и Бенджамин Франклин. В музея тематично са показани статуи от восък в естествения размер на прочутите личности. Там ще Ви посрещнат Хенри VIII и неговите шест съпруги, кралица Елизабет II и кралското семейство, известни спортисти, телевизионни и филмови суперзвезди. 

Музеят на транспорта, Единбург

Сградата на Музея на транспорта е построена през 2011 г. от легендарния архитект Заха Хадид и днес е един от най-посещаваните и интересни обекти в шотландската столица. Разположен е близо до река Клайд, на мястото на старата корабостроителница, в промишлената зона на града. Музейната експозиция се състои от 3000 експоната, като в нея са представени параходи, моторни превозни средства, кораби, лодки, трамваи, локомотиви и ретро автомобили. Развитието на транспорта в страната е предтавено по най - интересен и впечатляващ начин. Глазгоу е абсолютна доминанта в корабостроенето и точно това предизвиква интереса на туристите в града.

Унгарският национален музей, Будапеща

Унгарският национален музей е изграден между 1837 – 1847 г. и представлява един от големите проекти от епохата на реформите в началото на 19-ти век. Основната атракция в музея е реплика на короната на крал Ищван, който управлявал в периода 1000 – 1038 г. Самото присъствие на такава внушителна сграда с намиращи се в нея експонати, играят значителна роля в развитието на унгарския национализъм. Двете основни музейни експозиции, които могат да се разгледат там са следните – едната е история на хората в Унгария от епохата на палеолита до маджарското нашествие, а другата е история на унгарския народ от маджарското нашествие до 1989 г. 

Музеят за история на изкуството, Виена

Музеят за история на изкуството във Виена разполага с една от най-богатите колекции на скулптура и живопис в Европа. Там се намират различни колекции, представящи египетско изкуство, изкуство от Близкия Изток, Древногръцко и Древноримско изкуство, както и богата колекция от ренесансово изкуство. Музеят е създаден през 1891 г. заедно с разположения срещу него Природонаучен музей, като двете сгради имат идентичен стил. Музеят за история на изкуството е построен в ренесансов стил, по проект на Готфрид Земпер и Карл фон Хазенауер. Едно от най-привлекателните кътчета, разположено в сградата на музея, е живописното кафене, привличащо посетителите като магнит със своята красота и уют.

Музеят на каталунското изкуство, Барселона 

Великолепният музей на каталунското изкуство се помещава в Националния дворец на Барселона. Колекциите на музея включват римско изкуство, готическо изкуство, ренесанс, барок, модерно изкуство, рисунки и графики, както и фотографска секция. Първоначално музеят е бил отворен през 1934 г., но го затварят по време на испанската гражданска война. Той е отворен отново през 1942 г.  Пред него се намират известните фонтани на Барселона, които са истинска атракция за туристите в града, защото водата се движи под съпровода на музика и красиви светлини, променящи своята форма. Музеят очарова всеки пътешественик и с местоположението си - разкрива се красива гледка към неповторимата Барселона. 

Националният музей за Азулежу, Лисабон

Националният музей за Азулежу е едно от най-посещаваните и емблематични места в Лисабон. Музеят се помещава в манастира на Богородица, като се представя богата колекция от декоративни керамични плочки, започваща от 15-ти век и стигаща до днешно време. Музеят е основан през 1965 г. като част от Националния музей на древното изкуство и се превръща в самостоятелен музей през 1980 г. Най-великолепните плочки са направени през 16-ти и 18-ти век, когато са създадени огромни панели с удивително майсторство и внимание към детайлите. Плочките Азулежу имат не само декоративно, но и практическо значение, тъй като предпазват от влага.

Галерия "Уфици", Флоренция

Галерия „Уфици“ е построена през 1581 г. в невероятната Флоренция по желание на Франциско де Медичи. Архитектурата на сградата е творение на Джорджо Вазари – един от най-известните италиански архитекти. Галерия „Уфици“ е залепена за двореца на Медичите и продължава чак до река Арно, като самата сграда е била построена с доста бързи темпове по онези времена. Галерия „Уфици“ е най-известният музей във Флоренция, който представя уникални произведения на изкуството от различни епохи, сред които и творби от огромната колекция на Медичите. Там се намират картини и скулптури на Джото, Микеланджело, Рафаело, Рубенс, Тициан, Леонардо да Винчи и други. 

Художествена галерия "Брера", Милано 

Художествена галерия „Брера“ представлява истинско бижу в сърцето на Милано. Създадена е през 18-ти век и съдържа тридесет и осем зали, в които се помещават едни от най-значителните художествени колекции в Италия. В галерията са представени произведения от велики майстори, които са представители на Венецианската школа, Ломбардската школа и от Централна Италия. В галерията може да се видят едни от най-впечатляващите произведения на изкуството, сътворени от художници като Караваджо, Донато Браманте, Джовани Белини и други. Една от най-ценните картини в галерията е „Сватбата на Света Богородица“ от Рафаело Санцио. Съществена част от произведенията се състои от портрети, мащабни платна, религиозни сюжети и други.

Океанографският музей, Монако

Океанографският музей е построен върху „Скалата на Монако“ и има уникален изглед към морето. Основан е от принц Алберт I, а сградата на музея е била проектирана като дворец, посветен на изкуствата и науката. Там може да се видят повече от 6000 морски видове в тяхното естествено местообитание. Сградата се разделя на три обособени части: видове от Средиземно море, тропически води и басейна на акулите. Музеят или както е известен – „Аквариумът“, е един от най-старите в света. 

Историческият музей, Кайро

Историческият музей в Кайро пази едни от най-ценните реликви в цял свят. Там се намират приблизително 120 000 експонати, които обхващат всички исторически периоди в Древен Египет. В музея може да се видят около 1700 предмети от гробницата на Тутанкамон, изложени в 12-те помещения на втория етаж, където се намира и посмъртната маска на фараона. Сградата на музея е разположена в центъра на града (на площад „Ат-Тахрир“) и е построена през далечната 1900 г. в неокласически стил по проект на френския архитект Марсел Дюнон. Музеят разполага с обширна колекция от папируси и монети, използвани в античния свят. 

Коментари: 0