Все повече завършили предпочитат чужбина

Най-много родни студенти учат в университетите в Германия, Англия, Холандия, Дания и Франция

Все повече завършили предпочитат чужбина

Снимка: БГНЕС

Броят на зрелостниците, които заминават да учат в чужбина, се е увеличил през изминалите две години. Това сочат данни на просветното министерство за легализираните дипломи през 2013 и 2014 г., предоставени от Министерството на образованието и науката (МОН), публикувани от „Сега“. За цялата 2013 г. издадените удостоверения апостил на документи за средно образование за били 7150. Година по-късно броят им нараства с близо 2 хиляди до 9037 броя.

Въпреки това, тези цифри не са окончателни и със сигурност заминаващите да учат в чужбина абитуриенти са повече, тъй като не всички приети зад граница имат нужда от легализирана диплома. В някои университети няма такова изискване при записването на студента, други пък настояват за легализация чак на втората година от обучението. Тази година на задължителните матури по български и предмет по избор, без които не може да се получи диплома за завършено средно образование, се явиха около 52 хиляди души. А заминаващите да учат навън тази есен зрелостници ще са поне 9.6% от випуска. 

Най-много родни студенти учат в университетите в Германия, Англия, Холандия, Дания и Франция, показват данните на посредническите фирми. В Германия например има около 10 хил. българчета (от първи курс до магистър), но много малко от тях завършват. За м.г. например взелите немска диплома са едва 500. Не всеки наш младеж успява да завърши висше и във Франция, където програмите не са адаптирани към чужди образователни системи, както например в Англия. Там са най-високите такси за обучение, стигащи до 9000 евро на година. В Холандия таксите са по около 1800 евро годишно, а в Дания и Германия обучението е безплатно.

Най-търсени както и досега са бизнес специалностите като икономика, маркетинг, мениджмънт, както и компютърните технологии, архитектурата, коментира Ирина Христова. Студентите все повече записвали екзотични наглед комбинации като бизнес с китайски език заради перспективите за работа в Азия. Лек отлив имало при желаещите да учат право в Англия за сметка на тези, избиращи същата специалност в Холандия, където тя е по-близка до родното право. 

Коментари: 0