Всеки пети български турист се отказва да почива в Гърция

Хотелите по Черноморието вече отказват записвания

Всеки пети български турист се отказва да почива в Гърция
236 ~ 1 мин. четене

Всеки пети български турист, или около 100 хил. души, ще изберат друго място за почивка, вместо Гърция това лято. Промяната в дестинацията се дължи предимно на бежанската криза, чието влияние върху туризма вече се усеща. Това сочи прогнозата на Института за анализи и прогнози в туризма, представена от директора Румен Драганов.

Той поясни, че струпването на бежанци в курортната част на Северна Гърция оказва негативно влияние. Сега Гърция е непредсказуема дестинация както по отношение на затварянето на границата през зимата, така и по отношение на това, което ще се случи през лятото.

Нашествието на мигранти в южната ни съседка обаче няма да разколебае близо 400 хил. българи да отидат на почивка в Гърция.

Междувременно стана ясно, че хотели по Южното Черноморие са спрели записвания за туристи през лятото, за да не се получат дублажи. Причината е, че отсега били резервирани и не могат да поемат повече летовници. Заради отлива на туристи от Египет, Тунис и Турция, България се очертава хитова дестинация в международния туризъм.

Председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова заяви, че вече има случаи на отказани записвания за определени периоди от време. За някои хотели резервациите са спрени отсега за средата на юни, целия юли и август. Системата е компютъризирана и като се напълни базата, се включва stopsale”, съобщи още Иванова, цитирана от Труд.

Подкрепи Economic.bg