Siemens представи новите си метровлакове Inspiro

Рияд осъществява най-големия проект за масов градски транспорт в света

Siemens представи новите си метровлакове Inspiro
4217 ~ 2 мин. четене

Siemens представи новите си метровлакове Inspiro, предназначени за най-големия проект за масов градски транспорт в света.

Технологичната компания ще достави общо 74 метровлака Inspiro. Те са с изцяло алуминиев корпус и са проектирани да се движат по стандартно междурелсие със скорост до 90 км/ч. Конфигурациите с 2 и 4 вагона са изработени по специален начин, вземайки под внимание характерните особености на климата. За целта е предвидена по-мощна климатична инсталация, способна да осигури нужния капацитет за охлаждане при екстремно топло време. Също така талигите, тяговите двигатели, спирачките и вратите са снабдени със специални елементи, които предотвратяват проникването на пясък.

В момента първият метровлак преминава изпитания за екстремни условия в климатичния въздушен тунел на Rail Tec Arsenal (RTA) във Виена. През пролетта предстоят динамични изпитания в Siemens Test andValidation Center във Вилденрат, Германия. 


Със своите 6 линии и обща дължина от 175 километра, Рияд осъществява най-мащабния проект за метро в света. Поръчката за Siemens включва метровлакове, електрификационна система, сигнализация и комуникационно оборудване за безпилотно управление за линии 1 и 2. През 2013 г. Siemens бе избран от Комисията за градско развитие (органът, отговарящ за развитието на града) да изпълни тази част от поръчката, чиято стойност възлиза на около 1,5 милиарда евро.

„Нашите екипи във Виена и Саудитска Арабия вложиха цялото си сърце и душа в разработването и изпълнението на първия метровлак, който е специално оборудван, за да устои на екстремните климатични условия в Рияд. Затова ние сме изключително горди да бъдем първия от трите консорциума, представящ своите мотриси пред публиката,“ заяви Йохен Ейкхолт, главен изпълнителен директор на направление Mobility на Siemens. 

Siemens отговаря и за интеграцията на железопътните системи по тези две линии, които покриват обща дължина от 64 километра. Тази инвестиция в инфраструктурата на града е с цел решаване на местния проблем с трафика, който възниква, след като населението на бързоразрастващия се град нараства двойно спрямо 1990 г. и достига над 6 милиона души.

Подкрепи Economic.bg