Ердоган с кампания за повече власт

Турският президент иска провеждане на референдум

Ердоган с кампания за повече власт
236 ~ 2 мин. четене

Турският президент Реджеп Ердоган планира да започне кампания за разширяване правомощията на своя пост през април. Държавният глава търси обществена подкрепа за евентуалното провеждане на референдум по въпроса по-късно тази година, съобщи агенция „Bloomberg”, която се позовава на високопоставени анонимни източници.

Според Ердоган новата конституция трябва да засили президентската институция, като в същото време ролята на парламента остане ключова. В отговор на критиците на тази идея, които твърдят, че Ердоган иска само засилване на властта си, служителите посочват новите начини за проверки и поддържане на баланса, с които ще бъде определен таванът на президентските правомощия.

След повече от десетилетие на министър-председателския пост в Турция, през 2014 г. Ердоган стана президент. От тогава той посвети много енергия за разширяване ролята на президента в изпълнителната власт, тъй като досега позицията на държавния глава в Анкара има предимно представителни функции.

Аргументите на Ердоган са, че силно ръководство ще помогне за продължаване на икономическия растеж. Тези негови усилия бяха посрещнати с критики от опозицията, според която доминиращата роля на Ердоган и ислямистката управляваща партия се е отразила отрицателно на светската система и накърнява свободата на медиите.

Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основана от Ердоган, работи върху проект на конституция, но тя има само 317 места в 550-членния парламент. На него не му достигат 17 гласа, за да бъде променена конституцията от парламента. Има твърдения, че необходимите му гласове Ердоган може да получи от дясната Партия Националистическо движение.

Чуждестранни инвеститори гледат с предпазливост на стремежа на Ердоган и ПСР за промяна на политическата система в Турция, тъй като оценяват тези стремежи като неразумни намерения, които може да изострят социалното напрежение.

Противопоставянето на управляващи и опозиция по въпроса за конституцията може още повече да усложни обстановката в Турция в момент, когато властите засилват действията си срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) в югоизточните райони. Освен това Анкара е дълбоко затънала и в конфликта в съседна Сирия, пише БГНЕС. Ескалирането на войната на Турция срещу ПКК може би е преплетено със стремежа на Ердоган към повече власт, е оценката на Нихат Али Озчан от Фондацията за изследване на икономическата политика в Анкара.

Подкрепи Economic.bg