Всички ваксини на AstraZeneca у нас ще се използват за първа доза

От НОЩ решиха, че трябва да се откажем от пазенето на втората доза, за да ускорим ваксинацията

Всички ваксини на AstraZeneca у нас ще се използват за първа доза

Снимка: Pixabay

964 ~ 1 мин. четене

Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca да се използват за поставяне на първа доза. Това става ясно от решение след редовното заседание на Съвета на Националния ваксинационен щаб (НОЩ). То идва въпреки изказванията на премиера Бойко Борисов, че ваксинацията в страната се провежда по този начин, за да може да се гарантира, че всички ще има втора доза при проблем с доставките.

 

Мотивът за решението е, че по този начин ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес. От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината десет седмици след първата, съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта. Членовете на ваксинационния щаб смятат, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст.

На заседанието стана ясно, че отложената поради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да пристигне у нас в средата на седмицата.

Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 ще се извършва паралелно. На членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на Плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech.

Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ-Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.

Подкрепи Economic.bg