Всяко меню - с калориите на ястията

Това е ново изискване към ресторантите в САЩ

Всяко меню - с калориите на ястията
1344 ~ 2 мин. четене

Ресторантите в САЩ ще трябва да посочват в менюто броя калории на всяко ястие, което предлагат. Това е нов регламент на Американската агенция за храните и лекарствата (FDA).

Очаква се новите мерки да имат значително влияние върху общественото здраве и най-вече борбата със затлъстяването, считат федералните власти и групи за защита на потребителите. "Американците поглъщат около една трета от калориите си вън от дома и искат да имат ясна информация за продуктите, които консумират", подчерта директорката на FDA д-р Маргарет Хамбърг.

"Посочването на информация за броя на калориите в менютата на веригите ресторанти и върху храните и напитките, продавани в магазините, е важна крачка за общественото здраве, която ще помогне на потребителите да направят информиран избор за самите себе си и своето семейство", допълни тя, цитирана от международните агенции.

Заведенията ще трябва да посочват също по искане на потребителите съдържанието на наситени мазнини, трансмастни киселини, холестерол, натрий, въглехидрати, фибри, захар и протеини в сервираните ястия.

За финализирането на новите федерални правила бяха необходими три години. Те бяха предвидени в рамката на закона на Обама за достъпно здравно осигуряване, приет през 2010 г. Те ще се прилагат за веригите ресторанти и компании за разпространение на закуски и напитки, които имат най-малко 20 ресторанта или пунктове за разпространение под една и съща марка.

Правилата, които ще влязат в сила след една година, ще включват също пуканките и другите хранителни стоки, продавани във веригите кина или увеселителните паркове. Но сезонните менюта и специалитетите за деня, както и подправките, които често се намират на масата или на гишето, са освободени. 

Подкрепи Economic.bg