VW обяви големи амбиции за 2030 година

До 2030 г. се очаква електрическите автомобили да представляват половината от продажбите ѝ

VW обяви големи амбиции за 2030 година

Снимка: Unsplash

452 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

До 2030 г. електрическите превозни средства се очаква да представляват половината от продажбите на германския автомобилен гигант Volkswagen. А след още десет години почти 100% от новите ѝ коли на основните пазари трябва да бъдат превозни средства с нулеви емисии. Тези цели са част от по-широката визия на компанията да бъде напълно неутрална до 2050 г.

Повишаването на дългосрочната цел за рентабилност на компанията е знак за нарастващото доверие на германския автомобилен производител в прехода към електрически и самоуправляващи се превозни средства. Фиксирайки годината 2030-а, гигантът се присъединява към съперниците си в амбицията си да загърби ерата на двигателите с вътрешно горене.

Целите идват ден преди очаквания огромен пакет от климатични политики, които Европейският съюз планира да обяви в сряда. Той вероятно ще включва фактическа забрана на бензиновите превозни средства от 2035 г.

Междувременно Volkswagen не крие плана си да изпревари Tesla като най-големия производител на електрически превозни средства в света до 2025 г. Автомобилите на батерии обаче представляват само 3% от продажбите през миналата година.

За да ускори реализацията на големите си амбиции, Volkswagen е заделила 73 милиарда евро (86.4 милиарда долара) за развитието на бъдещите технологии между 2021 и 2025 г. Сумата представлява 50% от планираните общи инвестиции на компанията.

Подкрепи Economic.bg