Въздушният трафик в Европа пада наполовина

През тази година изпълнените полети ще са с шест милиона по-малко

Въздушният трафик в Европа пада наполовина

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Възстановяването на въздушните пътувания в Европа внезапно се отслабна и компании като Airbus SE отново заговориха за съкращения, докато липсата на сигурност и достатъчно подкрепа от страна на управляващите подкопават доверието на пътниците и вреди на целия сектор. Това стана ясно от изявление на Eurocontrol, предадено от Bloomberg

Общият брой на полетите през тази година ще бъде с около шест милиона по-малък, или това е спад с 55% спрямо 2019 г., сочат очакванията на агенцията. Прогнозата е ревизирана в посока надолу с един милион полета спрямо очакванията на Eurocontrol от април, когато повечето от самолетите бяха заземени. 

Движим се назад и това е наистина тревожно за цялата индустрия”, заяви генералният директор на Eurocontrol Иймън Бренън.

Очакваният ръст на въздушния трафик през лятото в Европа не стана факт, тъй като пандемията продължава да се разпространява и голяма част от страните налагат ограничения за пътуванията. Eurocontrol заяви, че след като възстановяването е достигнало около половината от обичайните полети за август, се очаква делът на полетите да се свие до 40% до януари спрямо предишните прогнози за 20-процентен спад. 

Промяната в прогнозите за полетите на територията на Европа

Според агенцията хармонизираното тестване за Covid-19 и общите критерии за оценка ще предоставят по-голяма предвидимост и ще насърчат търсенето, докато продължаващите ограничения и изисквания за карантина могат да доведат до по-нататъшно влошаване на ситуацията.

Междувременно еврокомисарят по транспорта Адина Валеан заяви в понеделник, че ще предложи настоящата отмяна на изискването за летищните слотове да бъде удължена до 27 март. Ходът ще предостави подкрепа за авиокомпаниите, които не могат да използват поне 80% от своите слотове (запазените часове и дни) за излитане и кацане. Предвиденият краен срок за действието на мярката беше 24 октомври.

Коментари: 0